Regeringen säljer Bilprovningen
2024-11-15 12:55
En unik 1500 år gammal bosättning hittades under första grävsäsongen i Gamla Uppsala och visar på en fornnordisk kult. Utgrävningen är till ytan det största projekt sedan Gamla Uppsalas utgrävningar från 1600-talet och runt 70 000 kvadratmeter skall kartläggas.
”Från fem till sexhundratal är den unik, i och med att vi tror att det är en väldigt stor bebyggelse”, säger Beronius Jörpeland till Sveriges Radio.
Gamla kungar som regerade mellan 1500-1000 år sedan, det vill säga på vendeltid och vikingatid, har påståtts vara släkt med asagudar och de tre stora kungshögarna i Gamla Uppsala har länge ansetts vara gravar till de gamla gudarna Oden, Tor och Frej. Utöver det har man haft hednaoffer och vikingatida ting på platsen.
Den biträdande projektledaren Anton Seiler berättar att fynden består bland annat av knivar, amuletter och djuroffer. De största fynden har vart gravar och andra spår och högar efter en stor samling gårdar, där man sysslat med olika slags hantverk. Andra fynd är svärd, glasbägare och spelpjäser.
”Deponerade saker är inte helt ovanliga på samtida gårdsmiljöer men det här är såpass mycket att man kan undra om de inte påverkats av den storslagna kulten i närheten”, säger Seiler.
Sammanlagt 90 gravar tros redan nu ha hittats. De äldsta gravarna är från folkvandringstid (375 – 550 e. Kr), medan de yngsta är från 1000-talet, alltså vikingatid (800 – 1050 e.Kr)
Relaterat:
Den största utgrävningen någonsin i Gamla Uppsala