CENSUR. I samband med ”den stora nedstängningen” mot oppositionella initiativ på Internet kom Soundcloud att stänga ned flertalet nationella poddar. Efter att Nya Dagbladet hotat med juridiska åtgärder kom dock musiktjänsten att backa och har nu åter öppnat Nya Dagbladets konto.

Nya Dagbladet var en av de oppositionella och samhällskritiska initiativ som drabbades av en omfattande kontonedstängning hos musiktjänsten Soundcloud i augusti. Händelsen var en del i en större aktion från IT-företag efter demonstrationen i Charlottesville i USA, där ett stort antal vita nationalister samlats för att demonstrera för sin rätt att existera som folk.

Enligt Soundcloud hade samtliga brutit mot användarvillkoren, något som åtminstone i flertalet fall inte preciserades närmare.

Efter flertalet försök att nå Soundcloud för att reda ut saken uppger Nya Dagbladet att man hörde av sig via juridiskt ombud och gav dem fram till den 24 oktober att agera, med hot om att dras inför tysk domstol. Något man nu har gjort genom att åter öppna webbtidningens kanal igen.

“We are writing to you to let you know that the account has been unlocked and the Tracks have been restored. We have contacted the account holder with additional information. Please note that if the account will be reported in the future, the account will be re-checked. For the First it is of any accusations freed.”, skriver Soundclouds Trust & Safety Team i ett mejl till Nya Dagbladets juridiska representant Henning Witte,

Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson anser dock att Soundclouds beteende är oseriöst:

— Företaget har dock i själva verket inte hört av sig direkt till oss som kontoinnehavare. Det är otroligt oseriöst. Vi accepterar inte företagets beteende och hur man behandlar andra kritiska röster som fortfarande är avstängda ifrån tjänsten. Det här är ett direkt hot mot yttrandefriheten. Vi har valt att själva nu avsluta samarbetet med Soundcloud, säger Andersson i en kommentar.

Nya Dagbladet har därför valt att flytta din poddverksamhet till det mer yttrandefrihetsvänliga alternativet Spreaker, som även Nordfronts radiosatsningar använder sig av.

— Vi kommer att fortsätta att strida för yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter. Att vi går segrande ur tvisten mot Soundcloud är ett symboliskt viktigt steg mot trenden av censur som dissidenter i väst har utsatts för den senaste tiden. Vi visar nu tydligt att vi inte accepterar den här utvecklingen, tillägger Andersson.

Källa:
Nya Dagbladet vinner strid mot Soundcloud – företaget backar efter censurtilltag


  • Publicerad:
    2017-10-27 19:15