RESTRIKTIONER Sverige inför hårdare restriktioner från och med på onsdag. Detta meddelade regeringen på en presskonferens klockan 12 idag.

— Jag är väl medveten om att det här är åtgärder som är ingripande i människors vardag. Därför vill jag också understryka att de är tillfälliga, att både regeringen och myndigheterna kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, sa statsminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens idag.

De nya coronarestriktionerna som meddelades under presskonferensen kommer börja gälla redan från och med onsdag denna vecka. Tidigare införda åtgärder förlängs också och nedstängningspolitiken motiveras av att sjukvården sett en ökning i antalet personer som behöver vård.

Totalt ska det röra sig om 940 personer som behövde vård på grund av covid-19 den första veckan 2022. Det meddelade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell som också medverkade på regeringens presskonferens. Wigzell beskrev det nuvarande läget som att ”det är mycket ansträngt redan idag”.

— Orsaken är ökningen av covid-patienter men också ett stort personalbortfall. Personal är hemma för att man själv har blivit sjuk eller har smittade i sin närhet. Det finns också en förekomst av andra sjukdomar som RS-virus och influensa, sa Wigzell.

SVT summerade de nya reglerna som införs på onsdag på följande sätt:

  • Alla som kan ska arbeta hemifrån.
  • Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och en begränsning om högst åtta personer per sällskap införs. Det är även krav på sittande servering.
  • Det införs även ett allmänt råd att vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.
  • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak om 50 personer om inte vaccinbevis finns.
  • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på mellan 50-500 personer ska det vara sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen.
  • För universitet och högskola kan distansundervisning användas som verktyg. Både salstentor och föreläsningar ska ges vid fler tillfällen för att glesa ut.

Gym verkar alltså inte beröras ännu men regeringen planerar bland annat att minska antalet tillåtna deltagare på privata fester från 50 personer ned till 20. Den sänkningen och två andra åtgärder kräver dock att förordningar ändras och kommer därför inte kunna införas på onsdag.