DOKUMENTÄR. Tidningen Nya Tider har publicerat en dokumentär om ett våldtäktsförsök vid ett asylboende i värmländska Deje. I dokumentären avslöjas hur myndigheter och media fokuserade på att dölja gärningsmannens identitet snarare än att hjälpa brottsoffret.

I dokumentären berättar Mikaela öppet om hur hon utsattes för ett våldsamt överfallsvåldtäktsförsök utanför ett asylboende i värmländska Deje. Gärningsmannen ska bland annat ha knivskurit henne svårt i benet och sparkat hennes valp i magen innan hon lyckades ta sig fri,

Men varken vården eller polisen verkade särskilt intresserade av att hjälpa Mikaela, samtidigt som man gjorde allt för att hålla gärningsmannens icke-europeiska ursprung hemligt.

Även på sociala medier gjorde diverse systemlakejer sitt bästa för att skydda gärningsmannen. När Mikaela själv skrev ut signalementet i en lokal Facebookgrupp valde gruppens administratör, frilansjournalisten Cecilia Wik, att radera inlägget.

— Det är inte legitimt att lägga ut en gärningsmannabeskrivning som kan avslöja vem som var gärningsmannen, säger Wik när Nya Tider konfronterar henne.

Av någon anledningen väljer Wik också att påpeka att brottsoffrets pojkvän är en ”känd nazist”.


  • Publicerad:
    2018-12-11 12:00