INRIKES På grund av en vattenläcka är både Nyköping och Oxelösund helt utan vatten. Nu har kommunerna tvingats stänga skolor och ställa in all vård.

Vid 07.30-tiden i morse upptäcktes en vattenläcka i en ledning som förser Nyköping och Oxelösund med vatten. En åker i Minnigne, söder om Skavsta har svämmats över och det har pågått ett febrilt arbete att lokalisera läckan.

För att hitta den har man tvingats stänga av vattnet helt, skriver Aftonbladet.

“Vattenläckan har stor påverkan på både Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun. Ventilerna har stängts så flödet har minskat. Just nu pågår arbetet med att identifiera själva läckan. Därefter kan arbetet med att laga läckan påbörjas”, skriver Nyköping kommun på sin hemsida.

Att det inte finns något vatten har lett till att kommunerna tvingats stänga skolor och ställa in all planerad vård under dagen.

— Vi har precis bestämt att vi ställer in all vård som är inte akut. Vi har i nuläget ingen aning om hur länge vi har kvar vatten, säger Fredrik Gustavsson, presstalesperson på Region Sörmland, till Aftonbladet.

Man försöker också hitta alternativa lösningar för att få tillgång till vatten.

— Vi håller på att titta på olika scenarion på hur vi ska koppla på alternativa vattenförsörjningslösningar, men vi har inget bestämt i nuläget, säger Gustavsson.

Räddningstjänsten säger sig ha identifierat läckan, men det kan dröja innan vattnet är tillbaka för kommunerna.

— Vattenläckan är identifierad. Vi ska pumpa bort vattnet och därefter kan lagningen påbörjas, men det kan ta tid, säger räddningstjänstens presstalesperson Amelie Falksäter.