Lördagen den 16:e juli så samarbetade aktivister och medlemmar från organisationens Näste 1 och Näste 5 genom att tillsammans genomföra en offentlig aktion som upplyste Gävles befolkning om situationen i Sydafrika.

Direkt när skaran av motståndsmän och kvinnor hoppat ur sina bilar och börjar marschera in mot Gävles centrala delar så rullade en polisbil upp och stannade framför den vita klungan. Ut kommer två poliser som agerar vänligt och korrekt och berättar för Motståndsrörelsens ansvarige på plats att polisen fått information att organisationen befinner sig i Gävle för att demonstrera. Polisen blir då upplysta om att så inte var fallet utan att det enbart skulle delas ut flygblad, vilket är helt lagligt. Polisen godtar detta och informerar vidare att de kommer vara på plats under dagen för att säkerställa ordningen.

Klungan marscherar vidare in mot centrum och ställer där upp med fanor och banderoll. Flygblad speciellt framtagna för denna pannordiska aktion börjar delas ut och organisationens närvaro går inte att missa.

Under de timmar som Nordiska motståndsrörelsen håller sin plats i Gävles mest centrala del så delas hundratals flygblad ut, många bra diskussioner hålls, polisen håller sig på avstånd, lokalbefolkningen tar kort tillsammans med rakryggade nationalsocialister och Tyrrunefanan. Endast ett fåtal negativa kommentarer hörs under dagen, men klart står att organisationens närvaro var väldigt uppskattad i staden.

När alla flygblad är utdelade och folkströmmen på stan börjar ebba ut så tas beslut om hopplock och avmarsch. Efteråt äter samtliga deltagare middag tillsammans och kan glatt konstatera att dagen varit mer än lyckad!


  • Publicerad:
    2016-07-18 21:50