SÄPO. Under dagen har regeringen plötsligt meddelat att den biträdande Säpo-chefen Charlotte von Essen utses till ny chef över Säpo. Klas Friberg avgår samtidigt med ”privata skäl” som motivering.

Den tidigare Göteborgspolisen Klas Friberg har under dagen meddelat sin avgång som chef över spionorganisationen Säpo, vars främsta uppgift är att med polisiära medel beskydda den så kallade värdegrunden mot ifrågasättande från oliktänkande.

I ett pressmeddelande på regeringens hemsida anges ”privata skäl” som anledning till det hastiga beslutet.

Samtidigt utser regeringen den biträdande säkerhets­polis­chefen Charlotte von Essen som ny chef över organisationen.

Enligt pressmeddelandet tillträder hon omedelbart.

— Jag och regeringen är mycket nöjd med Klas Fribergs arbete som säkerhets­polischef, säger inrikes­minister Mikael Damberg (S) i pressmeddelandet.

— Att Klas Friberg nu väljer att lämna sitt uppdrag är därför något jag verkligen beklagar. Han är en mycket kompetent och omtyckt myndig­hets­chef och jag och regeringen har känt fullt förtroende för hans sätt att leda Säkerhets­polisen. Med Charlotte von Essen får Säkerhets­polisen en skicklig och driven chef med mycket gott renommé. Charlotte har varit delaktig i ledningen av Säkerhets­polisen under flera år och är mycket väl lämpad att fortsätta att utveckla verksam­heten för att kunna hantera de växande säkerhets­hoten mot Sverige.

von Essen har en bakgrund på justitiedepartementet där hon började som rättssakkunnig 2001 och blev departementsråd 2009 samt rättschef 2011.

Klas Friberg var tidigare polischef över polisregion Väst och befordrades av regeringen 2018 till så kallad generaldirektör över Säpo. Detta som belöning för hans insats mot yttrandefriheten under Nordiska motståndsrörelsens ökända demonstration i Göteborg året innan.

— Dessutom har [Friberg] han ett mycket gott ledarskap. Det räcker kanske med att tänka på de stora händelser som vi sett i Västsverige och i Göteborg under förra hösten som ställe polisen inför ganska stora utmaningar. Jag tänker på nazistmarschen i Göteborg, jag tänker på Aurora, jag tänker på toppmötet, kommenterade då justitieminister Morgan Johansson utnämningen.