BROTT Juden, musikern och vänsterpartisten Dror Feiler åtalas för att systematiskt ha snattat på sin lokala Coop-butik. Brotten ska ha skett genom att Feiler tagit två exemplar av en vara men endast skannat av ett i snabbkassan.

Dror Feilers snatteri-härva

Följande varor misstänks Dror Feiler ha snattat på Coop Östgötagatan:

  • 27 september 2020, 09.19, kött 26,98 kr
  • 1 oktober 2020, 17.04, pitabröd 16,50 kr, sallad 10 kr
  • 11 oktober 2020, 14.16, tonfisk 44 kr
  • 11 oktober 2020, 18.44, espresso 28.95 kr
  • 18 oktober 2020, 08.05, kaviar 21.95 kr
  • 17 november 2020, 21.12, Daimkaka 21.50 kr
  • 1 december 2020, 18.38, kryddor 21.95 kr, chips 12.95 kr

Dror Feiler är en israelisk jude som flyttade från Tel Aviv till Sverige på 70-talet. Här har han gjort sig känd som en passionerad vänsterextremist som protesterat mot meningsmotståndare genom att bland annat spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på saxofon under demonstrationer.

Klipp med Dror Feiler i god vänsterextrem form.

Nu åtalas han vid Stockholm tingsrätt för inte mindre än sju fall av snatteri på sin lokala Coop-butik på Östgötagatan i Stockholm. Det sammanlagda värdet på varorna som Feiler misstänks ha stulit är 204,78 kronor.

Tog dubbla varor - scannade bara en

Det misstänkta tillvägagångssättet, som fastnat på Coops övervakningskameror, är att han tagit två exemplar av en vara för att sedan endast skanna en av dem.

Men enligt personal på Coop-butiken kan detta ha pågått i 25 års tid. I förhör berättar nämligen en kassörska att hon sett Feiler stjäla ett exemplar av Dagens Nyheter för 20-25 år sedan.

Sedan dess ska man ha haft koll på vänsterpartisten och till slut förstått hur han burit sig åt för att snatta. De valde också att kolla upp hans konto och upptäckte då fler fall.

En av gångerna konfronterades Feiler av personal, som bad honom visa sitt kvitto och de varor han köpt. Detta ska inte ha uppskattats av Feiler som anklagade personalen för att vara våldsamma innan han flydde från platsen.

Feiler konfronteras av personal på Coop efter ett misstänkt snatteritillfälle. Foto: Polisen.

"Det var ett misstag"

I polisförhör försöker Dror Feiler först att skylla på Coops varuskanner när han ska förklara hur det kommer sig att han endast skannat en vara en gång, men tagit två.

— Jag sade till personalen att jag hade betalat men han hoppade på mig och tog tag i mig fast han inte har någon rätt till det. Jag tycker inte om att bli fasthållen. Jag kände det som obehagligt när någon håller fast mig, berättar saxofonisten, som samtidigt medger att det blivit ”fel med skanningen” vid ytterligare ett tillfälle.

När polisen konfronterar honom med övervakningsbilder som visar hur han genomgående lägger två varor på bandet men bara skannar ena, säger Feiler:

— Det måste vara ett missförstånd. Man kan tolka det så men det här har inte varit min avsikt.

Han erkänner också gärningen, men menar att han saknat uppsåt att stjäla.

— Jag medger att fel har begåtts men det har inte varit min avsikt, eftersom det ser ut så och kan tolkas så, då erkänner jag och godtar strafföreläggande. Jag vill inte att det här skall gå till en domstol, säger Feiler i förhör.

Men eftersom fler misstänkta fall av snatteri uppdagats och att det enligt åklagaren har skett systematiskt har Feiler likväl åtalats för sju fall av ringa stöld.