SEXUALBROTT Chilenaren Jonathan Bryggman har tidigare dömts för en brutal förnedringsmisshandel av en flickvän samt en rad sexualbrott. Nu sitter han häktad misstänkt för en våldtäkt i Gävle förra sommaren som länge var ett mysterium.

Nordfront skrev 2019 om fallet med sydamerikanen Jonathan Bryggman, som förutom att ha hotat ett stort antal personer i sin närhet samt vårdpersonal på psyket även dömdes för en ovanligt brutal kvinnomisshandel i Västerbotten. Bryggman ska helt oprovocerat ha ”matat knytnävslag” över sin dåvarande flickvän när hon sov, urinerat på henne, lyft upp henne i håret så illa att hår lossnade från skalpen för att sedan knäa henne i magen flera gånger så att hon bröt flera revben. Misshandeln slutade med att han hotade henne till livet för att dagen efter skjutsa henne till en sminkbutik så hon kunde måla över sina blåmärken.

Förutom den uppseendeväckande domen från 2019 har Bryggman dömts för två sexualbrott och varit misstänkt för otaliga fler.

Nu sitter han häktad och står åtalad för en våldtäkt som skedde i juli 2022 vid Måsbergets idrottsplats i Gävle. Idrottsplatsen agerade vid tiden för våldtäkten campingplats åt besökare på Gefle Metal Festival.

Brottsoffret är en kvinna i 50-årsåldern, som inte var bekant med den 34-årige Bryggman sedan tidigare och utsattes för den misstänkta våldtäkten i sitt tält på campingen. Enligt stämningsansökan ska Bryggman ha ”genomfört vaginala och anala samlag” med målsägande som ”inte deltog frivilligt”. Bland annat ska han enligt åtalet ha tagit strupgrepp på kvinnan, slagit henne i ansiktet, hållit för hennes mun och dragit henne i håret.

Fallet var länge ett mysterium, men till Gefle Dagblad säger kammaråklagare Malin Törnvall Hillbom att man innan gripandet hade haft Bryggman som misstänkt en tid. När han åtalades var han också anhållen i sin frånvaro.

— Han har varit misstänkt ett tag och han anhölls kort innan han begärdes häktad, säger Törnvall Hillbom.

Polisen har som bevisning sex olika vittnen, varav fyra har lämnat redogörelser för vad de sett och hört omkring kvinnans tält på campingen.

Enligt Bryggmans advokat Marko Tuhkanen förnekar han anklagelserna.

— Min klient bestrider de anklagelser som åklagaren riktar mot honom, säger advokaten.