JAKTFRÅGOR Den nya landsbygdsministern har ansvar för – men ingen erfarenhet av att driva – jaktfrågor. På samma sätt saknar justitieministern erfarenhet av vapenfrågor samt klimat- och miljöministern av rovdjursfrågor.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har tillträtt som ny landsbygdsminister.

Likt sin föregångare på posten som landsbygdsminister Jennie Nilsson tycks den nya ministern komma ”från ingenstans” – då inte många känner till henne.

Ingen hög prioritet

Stefan Löfven valde vid Nilssons avgång tidigare i år att skjuta upp tillsättandet av en ny minister och tillfälligt lägga över landsbygdsfrågorna på näringsminister Ibrahim Baylan – vilket kan ses som en vink om vilken vikt man inom den socialdemokratiska partitoppen tillmäter glesbygdspolitik.

Trots att Sätherberg gjort sig ett namn lokalt som någon som faktiskt brinner för glesbygdsfrågor, ses hon som ett helt oskrivet kort när det kommer till jaktfrågor.

Tidningen Svensk Jakt har trots idogt grävande endast lyckats få fram ett uttalande av Sätherberg där jakt på något sätt berörs.

En debattartikel författad av Sätherberg och partikollegan Isak From skildrar målande skogens värde för nationen:

”Samtidigt kommer skogen fortsatt att bidra med naturupplevelser, jakt, bär och svampplockning. Med en stark allemansrätt kommer vi fortsatt få fantastiska upplevelser när vi rör på oss i skog och mark."

Den med jaktfrågan besläktade rovdjursfrågan har den nya ministern dock engagerat sig i ur ett jämtländskt perspektiv.

— Det finns mycket att göra. Nu i år fick vi i länet en mycket högre avskjutning av björn så det är klart att vi måste minska på rovdjurstrycket för rennäringen. Jag tycker vi ska ha en samexistens naturligtvis men den ska vara så att rennäringen fungerar, sa den nu tillträdda lantbruksministern för drygt två år sedan i SVT Jämtland.

Vid presskonferensen där Magdalena Anderssons nya ministrar presenterades kommenterade Sätherberg sitt tillträde så här:

— Jag är stolt över att blivit landsbygdsminister. Som jämtlänning vet jag hur det är när det brister i servicen i människors vardag. Men vi vet att svensk landsbygd har stora möjligheter.

Andra ministerposter med bäring på jaktfrågor

Justitieminister Morgan Johansson övertar vapenfrågorna från förre inrikesministern Mikael Damberg.

Hittills har klimat- och miljöministern haft ansvar för rovdjursfrågor och på denna post ersätter nu Annika Strandhäll (S) miljöpartisten Per Bolund.