MYNDIGHETSUTÖVNING Bonden hade utsatts för många inbrott, så han installerade larm. En natt när larmet gick avlossade han kontrollerat ett skott i luften – och greps då av poliser på tjuvjakt.

Nordfront har i en rad artiklar diskuterat svensk vapenlagstiftning samt tillämpningen av gällande lagar på området.

Efter att inbrottslarmet utlösts sköt kobonden Lars Zetterlund utanför Storvik ett varningsskott i säker riktning med sitt legala vapen.

Det visade sig dessvärre att de som befann sig i ett av gårdens uthus var poliser på jakt efter tjuvar.

Polismyndigheten och övre rättsinstanser kom fram till att varningsskottet var ”omdömeslöst” – och därför har Lars nu fråntagits samtliga sina jaktvapen.

Området kring Storvik i Gävleborg, där hans gård ligger, är långt ifrån någon fridfull lantlig idyll.

Lars installerade inbrottslarmet efter flera inbrott, där bland annat diesel stulits.

— I snitt är det ett eller två inbrott per år. När tjuvarna är där brukar jag gå ner och diskutera med dem, berättar han för tidningen Jaktjournalen.

Ofta krävs emellertid mer än ord. Till saken hör att Lars föräldrar bor på gården.

— De försökte köra över farsan och han slog sönder sidorutan på deras bil med ett järnrör.

En annan gång när polis var på väg till platsen följde Lars efter tjuvarna i sin bil.

— Jag körde efter i 45 minuter både inne i Storvik och ute på grusvägar. De slängde ut saker från bilen för att stoppa mig. På en grusväg hällde de ut bensin och tände på men jag körde genom lågorna. Det var rena Vilda västern.

Händelserna som föregick förverkandena

En aprilnatt förra året anlände poliser till gården – och grep Lars istället för tjuvarna i ladugården.

— Larmet hade gått vid ladugården. Vi bor en bit bort. Morsan ringde och sa att hon sett en stor bil. När jag kom ut på gården var det folk som lyste med ficklampa inne i lillstugan. Då sköt jag ett säkert varningsskott med hagelbocken i luften mot ett skogsparti. Men det visade sig att det var poliser som sett att dörren var öppen till lillstugan och gått in där, förklarar Lars Zetterlund.

Anledningen till polisens utryckning var egentligen ett inbrott i granngården.

— Jag tycker att poliserna borde ha gjort sig till känna på något sätt när de kom in på gården. Det var heller inget blåljus.

Tjuvarna kunde smita när poliserna grep Lars istället för dem, och skytten ifördes handfängsel.

— Poliserna som sedan kom som förstärkning var mer resonabla och tyckte att handfängsel inte behövdes, säger Lars Zetterlund.

Denna insikt hos polisen om situationens beskaffenhet hindrade dock inte att Lars därefter fick tillbringa ett antal timmar i en cell för att sedan bli förhörd.

– Men misstankarna om framkallande av fara för annan avskrevs, påpekar han.

Inte desto mindre har samtliga Lars jaktvapen nu tagits i beslag och förverkats. Borta är hagelbocken, ett salongsgevär samt två studsare.

Så här kommenterar han vapenbeslagen:

— Det var roligt att kunna jaga hare eller rådjur ibland. Nu när vildsvinen börjar komma fram runt Storvik hade jag dessutom behövt vapnen när de vill äta upp spannmålen samt ärtorna och bönorna på mina fält.

Accepterar inte polisens bedömning

Den vapenberövade bonden godtar inte polisens beskrivningar av honom som ”omdömeslös” och ”olämplig som vapenägare”.

— Jag köper inte det argumentet. Vad är i så fall omdömeslöst? Jag sköt ett hagelskott mot skogen, gjorde patron ur och gick in i huset. Jag är inte misstänkt för något brott, eller har blivit dömd, resonerar han.

De överklaganden som Lars gjort på egen hand, först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten, har båda avslagits.

— Jag känner mig väldigt liten som människa mot dem, förklarar han för Jaktjournalen.

Polisen: ”Ingen nödvärnssituation förelåg

Polisen Mikael SöderströmRättsenheten Region Mitt finner dock inget anmärkningsvärt med förverkandet av Lars vapen, eftersom ingen nödvärnssituation förelåg vid avlossandet – och vapenlicenserna endast avser jaktändamål.

— Vapnet får bara användas till något som man har rätt till. Det är även fel om du som målskytt börja jaga med vapnet. Det går inte heller att freda sig med vapen för att man tror sig se något. Tänk om det varit några grannar som kom gående i mörkret. Det är olämpligt att avlossa skott hur rädd man än är, betonar polisen Söderström för Jaktjournalen.