Vem minns inte konditoriet i Sjöbo som saluförde det traditionella bakverket negerboll och som därefter utsattes för en enorm massmedial hetskampanj, som slutade med att den omtyckta negerbollen tvingades byta namn? Vem minns inte GB:s lansering av glassen Nogger Black, då extremister och multikultiförespråkare drog igång en häxprocess mot glassens påstådda ”rasistiska budskap”? Listan över isolerade händelser som fått enorma proportioner då medias propagandister agerat mot den påstådda ”rasismen” kan göras lång.

Nu är den korrekta benämningen på en individ tillhörande den negroida människorasen, neger, återigen ute i hetluften. Denna gång är det en glassbar i Båstad som sedan 1959 salufört glassen negerkyss. Glassbarens ägare, Björn Brückmann, tycker inte det är något konstigt med namnet, men han vet om att det finns extremister som irriterar sig på namnet. Till tidningen Aftonbladet säger han:

Senast för ett par dagar sedan var det ett par som var irriterade och menade att ’neger’ är ett skällsord.
Jag svarade att det är en människoras och att jag inte tycker det är konstigt att ha namnet kvar. Negrer är ju en ras precis som eskimåer. Kanske ska jag ta bort chokladsåsen och behålla marängerna och kalla den eskimåkyss istället, det är ju inte lika negativt laddat.

I de stora svenskfientliga tidningarna Aftonbladet och Expressen kan man idag läsa om den otroligt rasistiska glassen negerkyss. I Aftonbladet använder man en adopterad tvååring som slagträ och försöker därigenom få folk att tro att det skulle finnas en utbredd illvilja mot glassens namn. I Expressen väljer man istället att lyfta fram hur olämpligt och kränkande namnet är.

Glassbarens ägare, Björn Brückmann, tar dock saken med ro. Om det omstridda namnet kommer ändras eller inte återstår att se.


  • Publicerad:
    2006-07-10 00:00