INRIKES. Polisen har gjort en kartläggning som visar att 1500 aktivt kriminella från Östeuropa åker till Sverige för att begå brott. En del gör bostadsinbrott medan andra stjäl lyxbilar eller gör inbrott i dessa för att stjäla vissa utvalda delar.

Ligorna som kommer till Sverige är väl organiserade och de 15-tal ligor som polisen har kartlagt är specialiserade inom olika områden. Vissa gör inbrott i bostäder medan andra stjäl till exempel krockkuddar och navigationsmoduler eller hela bilar. De kommer ifrån Litauen, Polen, Georgien, Vitryssland, Rumänien och Bulgarien.

– Från att de anländer till Sverige, tills de åker med stöldgodset ur landet är det oerhört organiserat. När de kommer hit får de en gps med inmatade mål och sedan begår de bostadsinbrott och bilstölder under en vecka, innan de reser hem igen, berättar Anders Burén, kriminalkommissarie vid den Nationella operativa avdelningen (NOA).

Anders Burén berättar även att:

– De har medlemmar som bor i Sverige. Det är de som planerar var man ska göra inbrotten och stölderna. Ofta rör det sig om rena beställningsjobb. Vi har spanat och sett hur de tömmer en bil på strålkastare, airbags och mediamodulen på under en minut. De bor hos sina landsmän i Sverige medan de utför brotten och gömmer även stöldgods där.

Vissa länder tycks drabbas mer av dessa ligor än andra, de som idag är mest drabbade är Sverige, Tyskland och England. Anders Burén tror att ligorna väljer vilka länder de ska resa till av olika anledningar, till exempel hur enkelt det är att stjäla i landet, om det finns en låg risk att bli upptäckt och kanske finns också ett samband mellan att länderna har en lite lägre straffskala för dessa typer av brott.

Förra året anmäldes 22 000 inbrott men bara fyra procent av dom kunde polisen reda ut. 2013 bestämde sig polisen för att bevaka hamnar i Stockholmsområdet och det har gett resultat. De har kunnat göra flera gripanden och beslagtagit en hel del stöldgods. Samma satsning har gjorts även i södra och norra Sverige.

Tillsammans med trafikpolisen och andra enheter så grips ungefär 400 personer från dessa ligor varje år och polisen hoppas att det på sikt ska göra att bil- och bostadsinbrotten samt bilstölderna minskar.

– Vi hoppas nu störa de här nätverken så pass mycket att de väljer andra länder än Sverige och att vi kan får ner brottsstatistiken, säger Anders Burén.

Källa:
1.500 personer ur utländska inbrottsligor kartlagda av svensk polis


  • Publicerad:
    2015-06-07 22:00