KRONOBERG. Maskinstölder är vanligt i Kronobergs län och ägarna till maskinerna blir av med utrustning för hundratusentals kronor och får stora kostnader för stillestånd. Men stölderna har minskat det senaste året, något som berott på bättre gränskontroller enligt polis.

skordare

En företagare i Ljungby blev i helgen bestulen på ett skördarhuvud till en skogsmaskin värt runt 700 000 kronor. Maskinen blir nu även ståendes då skördarhuvudet inte lagerförs utan tillverkas på beställning, något som tar flera veckor.

— Det är proffs som varit här ute. Det var ett rent beställningsjobb, säger företagaren som vill vara anonym.

Lokalpolischefen Anders Karlsson menar att det är tredje stölden av den här typen inom en period av två veckor. Två av maskinerna har dock hittats, en med hjälp av gps-sändare och den andre tack vare att tjuvarnas dragbil gick sönder.

— Två av dem, båda grävmaskiner, har vi hittat. Den andra av dem hittade vi så sent som i går, säger Karlsson.

Karlsson menar dock vidare att man sett en drastisk minskning av stölderna i Kronobergs län de senaste två åren. Anledningen till de minskade stölderna är att man införde en strängare gränskontroll menar han.

— Jag skulle säga att det har skett en halvering av antalet stölder under de senaste två åren. Min gissning är att det beror på att gränskontrollerna har införts och det har blivit mycket svårare att passera gränserna under den här perioden, säger Karlsson.

Källa:
Polisen: ”En halvering av maskinstölderna”


  • Publicerad:
    2016-09-20 20:50