INRIKES. Förra hösten gick en grupp ”finska zigenare” in i en Ica-butik i Stockholm. Butikschefen fattade då misstankar om att gruppen skulle stjäla och uppmanade då bryskt sällskapet att lämna butiken. Nu har han dömts till dagsböter.

Skarmdump_svt

Skärmdump från SVT.

Det var när zigenaren Carita Sjöberg, tillsammans med en vän och hennes dotter, gick in på en Ica-butik i Stockholm som butikschefen reagerade på sällskapets kläder med karakteristiska zigenarkjolar och valde att agera.

— Han började gallskrika: Ni ska ut ur affären, zigenarjävlar. Vi bara stirrade på honom, säger Carita Sjöberg under programmet ”Domstolen” som visas på SVT.

Sjöberg anmälde butikschefen som försvarade sitt agerande med att han träffat zigenerskan tre år tidigare då hon snattat i butiken. Något som Sjöberg förnekar.

— Jag har aldrig varit där inne. Vid den tiden hade jag varit i Stockholm i ett halvår, och jag flyttade ju hit från Finland.

Under tingsrättsförhandlingarna förklarar butikschefen att han haft problem med olika folkgrupper tidigare, bland annat finska zigenare och gäng från Balkan som varit inne i butiken för att stjäla.

— Och vi har haft problem med finska romer förut, vi brukar hålla koll på dem helt enkelt. Det är alltid stölder med finska romer inblandade, menar han.

Butikschefen tycker också att man borde få försvara sig mot stölder och ställer sig frågande till varför det istället är han som åtalas.

— Det är synd att man måste genomlida det här när man förhindrar folk från att sno, menar han.

Butikschefen har nu dömts för olaga diskriminering och ska betala 100 dagsböter á 50 kronor.

Källa:
Ica-chefen: ”Ni ska ut ur affären, zigenarjävlar”


  • Publicerad:
    2015-09-08 17:55