ZIGENARBROTT. Polisen utreder just nu ett misstänkt fall av människohandel där zigenare från Bulgarien ska ha hållits kvar i Sverige mot sin vilja och tvingats tigga pengar på gatan.

En grupp personer, troligen hemmahörande i Bulgarien, ska ha sökt sig till stadshuset i Boden för att få hjälp då de mot sin vilja tvingats vara kvar i landet med uppmaning om att börja tigga pengar.

Den grupp personer som genom fysiskt tvång ska ha hållits kvar i landet tillhörde ursprungligen en grupp på trettio personer som vid ankomsten till landet skulle arbeta med att plantera träd i södra Sverige. De ska senare ha tagit sig till Boden där de skulle haft som arbetsuppgift att plocka bär.

Då tillgången på bär var begränsad uppmanades personerna att börja tigga pengar på gatan istället, något man ska ha motsatt sig och istället velat återvända till Bulgarien. Enligt polisen ska det då ha uppstått ett bråk där man genom våld försökt att hindra zigenarna från att lämna landet.

De pratar varken svenska eller engelska men kom hit med en handskriven lapp där de bad om en tolk som talar bulgariska. Tolken kommer i eftermiddag så än så länge vet vi från kommunens håll inte vad de söker för slags hjälp, säger Mona Eriksson som är tillförordnad verksamhetschef på socialtjänsten i Boden.

Polisen kommer nu att förhöra den utsatta gruppen för att utreda det inträffade, man uppges även ha två misstänkta i fallet.

— Vi kommer nu hålla ett förhör med tre av personer som velat ta sig härifrån. Vi har även två misstänka. Därefter ska de med ett tåg, förmodligen hem, så vi får se vad som händer härnäst, säger Anette Krig som är förundersökningsledare vid polisen i Boden.

Kopplingen mellan zigenare och bärplockning uppges vara något nytt, vidare menar man att det tidigare främst rörts sig om asiatiska folk som ägnat sig åt bärplockande.

Källa:
Människohandel misstänks efter bråk i Boden


  • Publicerad:
    2015-08-04 18:15