INRIKES. Invånarna i Högfors och Mossgruvan har börjat tröttna på de zigenare som kommit till området. Byalaget uppger att det har gått så långt att vissa av invånarna nu är beredda att ta till vapen.

I Högfors och Mossgruvan, som ligger några mil ovanför Örebro, börjar invånarna nu att tröttna på de zigenare som flyttat till området. Enligt Sten-Ove Karlsson, som tidigare varit socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige under tio år, är det ingen som tar tag i situationen.

— Jag tycker att det mesta har krackelerat. Hela Sverige har krackelerat, det finns ingen som tar tag i någonting, säger han.

Karlsson, som själv bor granne med zigenare, anser även att de är alldeles för många.

— Ja, det är ju alldeles för många. Det blir för mycket och det börjar bli kontroverser, det var det inte först. Men ju fler de är ju krångligare blir det, säger han.

I Högfors och Mossgruvan bor det cirka 100 invånare och under de senaste åren har samhällets befolkning nästan fördubblats då 50-100 zigenare bosatt sig där. De flesta av zigenarna bor i husvagnar eller i nedgångna fastigheter och livnär sig på att tigga eller plocka bär. Byalaget säger att samhället har förfallit då zigenarna bland annat kastar sopor i naturen och kör med oskattade bilar.

Stig Fjelling som är med i byalaget säger att det lilla samhället har raserats.

— et har ju varit ett tryggt fint samhälle. Folk har verkligen trivts här. Men nu har det ju blivit raserat här, säger han.

Håkan Löfquist som även han är medlem i byalaget berättar att invånarna blir allt mer irriterade och varnar samtidigt för att det kan utmynna i väpnat våld.

— Låt oss säga så här att det sitter några stycken som har lite svartare tankar än vad vi har och festar en kväll. Så har de fått för sig att nu ska vi fan stävja det här, nu får det vara slut. Jag kan tala om för dig att de flesta som bor runtikring är jägare. Så det finns i stort sett ett vapen i varenda jävla hem. Och då törs man inte svara på vad det blir för konsekvenser, säger han.

Polisen i Örebro har kommenterat situationen och säger att man är upprörda över den polariseringen som uppstått i området.

— Jag är beklämd över att det är ett bostadsområde som är väldigt hårt nedgånget och där jag ser en social situation som inte är den bästa. Från polisens sida så är vi naturligtvis där för att beivra de brott som begås, oftast kanske inte så allvarliga brott på svårighetsskalorna, men det skapar en polarisation mellan ortsbefolkningen och de här grupperna, säger Bo Andersson som är Örebros polismästare.

Källa:
Varningen: Folk beredda att ta till vapen


  • Publicerad:
    2015-09-24 19:00