INRIKES. Den åttonde augusti brann ett zigenarläger i Göteborg ner till grunden. Polisen misstänker att branden var anlagd.


Zigenaren Ion Stan har dokumenterat platsen efter branden.

Lägret som brann ner natten den åttonde augusti bestod av fyra husvagnar och ett tält som huserade elva så kallade tiggare. Nu står bara en husvagn kvar och zigenarna har flyttat.

Lägret som var beläget vid brofästet till Älvsborgsbron i Göteborg och under natten för branden ska en man ha vandaliserat tältet som fanns på platsen med ett macheteliknande vapen. Sedan ska den påstådda gärningsmannen ha hällt en brännbar vätska på tältet.

En kvinna som befann sig i tältet uppges ha blivit skadad under attacken och lyckades väcka resten av zigenarna genom att skrika. En annan av de boende ska då ha kommit ut men direkt blivit nedslagen av den okände mannen.

— Varför gjorde han så här? Han kände inte dem, de har inte gjort något, de är snälla och tigger och samlar burkar. Det som hänt är en katastrof, nästa gång kan det vara barn där. Diskrimineringen måste stoppas, säger Ion Stan som även han är en zigenare från Rumänien och nära vän med de drabbade.

Polisen har hittat en ryggsäck och en hammare på platsen som misstänks tillhöra gärningsmannen.

Källa:
Förödelsen efter attacken mot EU-migranterna – se Ions film


  • Publicerad:
    2015-08-11 17:45