KARLSTAD. Sedan i mitten på oktober bor ett hundratal zigenare i Karlstad på en ”camping” finansierad av kommunen och svenska kyrkan. Nu vill svenska kyrkan ha hjälp av allmänheten att stå för driftkostnaderna.

camp1

På håll såg det ut som en vanlig uppställningsplats. Bild: Nordfront.

Sedan några år tillbaka har Karlstads invånare fått tampas med så kallade tiggare och deras sanitära olägenheter. Under sommaren förra året hade tiggarna slagit upp läger på en handfull platser runt om i Karlstad. Platserna var belägrade med skräp och avföring som förstörde naturen. Det var ingen behaglig syn naturströvare i Karlstad möttes av när de passerade lägren.

På en plats i centrala Karlstad hade vintern 2014 ett läger byggts upp under en viadukt i ett parkeringshus. Karlstadsborna var oroliga för inbrott i bilar och kände sig otrygga när de skulle parkera. Senare brann detta läger ner och spekulationerna började ta fart. Karlstadsborna antydde allt ifrån att det var rasister som tänt eld på lägret till att zigenarna själva tänt eld på det för att folk skulle skänka mer pengar. Tiggarna antydde senare att de hade haft sina insamlade pengar i det tomma lägret när det brann ner.

Karlstad mot rasism ersatte deras kläder och privatpersoner började höra av sig och ville ersätta de förlorade pengarna. Kort därefter gick flera kyrkor ihop och ställde upp baracker intill polishuset i Karlstad. Där erbjöds tiggarna nybäddade sängar, toalett samt mat till en kostnad av tio kronor per vecka. Det hela finansierades av kyrkorna samt bidrag från allmänheten. Budgeten låg tidigare på 70 000 kronor men kostnaderna steg ytterligare.

Sedan i mitten av oktober förra året befinner sig tiggarna åter igen på platsen intill polishuset och enligt tiggarna själva är de ett hundratal på ”campingen”. Svenska kyrkan gav dem husvagnarna och Karlstad kommun står för sophämtning, bevakningscirkulering och hygien, så som toaletter och dusch. Campingen öppnades för att få bort tiggarna från naturen och privatägd mark.

camp5

Bild: Nordfront.

Campingen kostar tiggarna tio kronor per dag. Det har tidigare diskuterats om det är lagligt att denna camping drivs och att kommunen använder sig av bulvaner för att försöka kringgå lagarna.

För ett par veckor sedan fick de boende på campingen värmefläktar som bekostades av Karlstad kommun, driftkostnaderna skall Svenska kyrkan stå för. I en intervju med Värmlands Folkblad uppger dock Lasse Söderberg, diakon i Svenska kyrkan, att privatpersoner erbjudit sig att stå för dessa. Kostnaden är beräknad till cirka 1500 kronor om dagen.

camp2

Bild: Nordfront.

Nordfront åkte till ”campingen”
Nordfront har vart på plats för att prata med zigenarna. På platsen intill polishuset i Karlstad finns ett 30-tal husvagnar samt kojor. Husvagnarna är fallfärdiga och skräp samt trafikfarliga bilar syns på platsen. Vi samtalar med flera av de boende som är nöjda med värmefläktarna men är besvikna över att inte ha gratis tillgång till internet eller telefon.

camp4

Bild: Nordfront.

Vi blir inbjudna i en av husvagnarna där de förklarar att gasolen är trasig och att de nu tvingas att köpa egen från Biltema. De tar fram ett paket med ryggbiff och säger åt oss att sprida att alla rika skall köpa gasol åt dem så att de kan göra soppa.

I varje husvagn samt koja bor i snitt fyra tiggare vilket innebär att minst 120 personer uppehåller sig på platsen och dagligen tigger pengar på Karlstads gator. Enligt de boende själva skall de få stanna i fyra månader till, men enligt Svenska kyrkans Lasse Söderberg skall campingen upphöra den siste mars.

Bild: Nordfront.

Bild: Nordfront.

Samtliga har fått varsin värmefläkt vilket innebär en driftkostnad på minst 180 000 kronor för fyra månader. Upphör campingen den sista mars uppgår kostnaderna för Svenska kyrkan till minst 10500 kronor, alltså en kostnad som man tigger pengar till och vill att allmänheten ska stå för. Kostnaderna för sophantering och hygien i 3 månader var tidigare satt till 94 000 kronor, den sista mars har tiggarna bott på platsen i nästan ett halvår. Utöver dessa kostnader finns bevakning av vaktbolag och kringkostnader för arbetet.


En invånare i Karlstad besöker ett övergivet zigenarläger beläget en bit utanför staden.

Källor:
Tillfälligt boende för EU-migranter
Tiggarna får tak över huvudet
Nu får de el för att värma sig


  • Publicerad:
    2016-02-03 18:25