RELIGION. Många äldre svenskar övergav förra månaden Svenska kyrkan. Experter tror att det beror på att kyrkan inte längre står upp för den egna tron.

Det är författaren och teologie doktorn Ann Heberlein som igår i en debattartikel uppmärksammar att alltfler svenskar verkar få nog av Svenska kyrkan. Heberlein skriver:

Svenska kyrkan befinner sig i en nedåtgående spiral: i juni månad begärde 13 300 medlemmar utträde, vilket är 10 000 fler än normalt. De som begärde utträde tillhörde dessutom kärntruppen, människor i ålder 65-69 som varit medlemmar hela livet. De begär inte utträde av ekonomiska skäl – utan för att de är besvikna på den kyrka de varit trogna sedan de döptes. Att så många begär utträde under en och samma månad är ett mycket starkt budskap som Svenska kyrkan bör ta på största allvar. Varför är våra medlemmar besvikna? Varför känner de inte längre sig hemma i en kyrka de varit medlemmar i hela livet?

Tesen Heberlein för fram är att svenskarna nu överger kyrkan för att kyrkan inte längre står upp för den kristna religionen. Hon skriver bland annat följande:

Att Svenska kyrkan konsekvent vägrar ta ställning i frågan om det pågående folkmordet på kristna i Syrien och Irak är ytterligare en fråga som upprör. Vi är många som uppvaktat Svenska kyrkans ledning med vädjanden om engagemang i frågan. Också Europas kristna har blivit måltavlor för jihadistisk terror. Det fasansfulla mordet på fader Jacques Hamel framme vid altaret i hans egen församlingskyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray innebar att en gräns överträddes. Fader Hamel och två nunnor angreps när de firade gudstjänst. De skulle dö för att de är kristna.

Det borde vara självklart att ärkebiskop Jackelén uttalade sitt stöd för en syskonkyrka i en sådan extrem situation, men så skedde inte. En anonym byråkrat skickades i stället fram för att posta några ord på kyrkans webb. […]

Svenska kyrkans ledning vill inte längre leda ett kristet samfund; de vill leda en allmänetisk förening för humanistiska värderingar av banalaste slag.

Heberlein nämner också avslöjande om korruption samt att kyrkan arrogant slår ifrån sig kritik mot förändringar som ledningen genomfört.

Gå ur kyrkan

Vill du lämna Svenska kyrkan? Det enda du behöver göra är att skriva ut och fylla i en blankett som kan hittas HÄR samt söka rätt på vilken församling du tillhör HÄR och posta blanketten i ett brev till församlingen.

Förutom att det är ett moraliskt ställningstagande så får de skattebetalare som lämnar Svenska kyrkan också mer pengar över, då de slipper att betala kyrkoskatt efter sitt utträde ur kyrkan.

Källa:
Kyrkan vill inte leda ett kristet samfund


  • Publicerad:
    2016-08-09 16:20