ZIGENARBROTT. Vid middagstid i fredags bestals en äldre dam av två kvinnliga så kallade tiggare i centrala Växjö. Ett vittne försökte förmå de två kvinnliga rånarna att stanna, men de försvann innan tillkallad polis kom till platsen.

zigenare på irland

Illustrationsbild.

En 86-årig kvinna hade tagit ut pengar från en uttagsautomat på Kungsgatan. Efter att ha varit på apoteket satte hon sig ner på en stol vid en rulltrappa i väntan på färdtjänst. I samband med detta kom det två zigenerskor fram och försökte tigga till sig pengar med en vit pappmugg, men den äldre damen skall enligt polisen ha skakat på huvudet och viftat bort kvinnorna.

Då färdtjänstbilen skulle hämta upp pensionären på Klostergatan begav sig damen dit och slog sig ner på en bänk för att invänta upphämtningen. Enligt ett vittne skulle samma två kvinnor åter kommit fram till den 86-åriga damen och i samband med det stulit hennes bägge plånböcker ur hennes handväska. Kvinnan själv märkte aldrig vad som hände. Vid en senare kontroll visade det sig att kvinnan blivit av med 17 000 kronor i kontanter och allt övrigt som fanns i plånböckerna.

De båda zigenerskorna uppges vara mellan tjugo och trettio år gamla och den ena klädd i en vit jacka. Förövrigt är polisen förtegen med detaljer kring signalement.

Samma kvinnor skall sannolikt straxt innan plånboksstölderna, tillsammans med en tredje kvinna, försökt sig på samma sak. Även denna gång på Klostergatan, men mot en äldre man som inte lyckades ta sig därifrån. Endast efter ett rådigt ingripande från förbipasserande tvingades tiggarna rasande ge upp sitt försök och gick skrikandes in i den galleria där dom senare antastade den 86-åriga kvinnan som bestals.

En teori är enligt polisen att de tiggande kvinnorna observerat när den äldre damen tog ut pengar och därefter följt efter henne, för att slutligen genomföra sin nesliga gärning.

— Det gäller att vara så försiktig som möjligt. De här är proffsiga på att distrahera och oftast är det äldre personer som drabbas, säger kommissarie Henrik Jonasson vid polisen i Växjö.

Källa:
Tiggare stal 17 000 från 86-åring


  • Publicerad:
    2016-04-19 19:05