INRIKES. Husvagnslägret med så kallade tiggare på Södra kajen i Sundsvalls hamn har länge varit en tankenöt för kommunens politiker. Efter att inte har hittat någon lösning så väljer man nu att vräka zigenarna.

Eftersom bland annat den sanitära situationen i lägret på Södra kajen i Sundsvalls hamn varit under all kritik försökte man förra året att hitta en annan plats för de boende.

Två privata företag menade att de kunde ta på sig uppgiften att driva ett zigenarläger på annan plats, men det skulle kosta kommunen sex miljoner kronor. Kommunen funderade då på att driva det själva, kostnaden skulle då uppgå till 3,5 miljoner kronor.

— Det skulle kosta omkring 3,5 miljoner kronor för kommunen att ordna en ny uppställningsplats, säger Marianne Bergman på socialförvaltningen.

Nu fallerar även de planerna då en nationell rapport om tiggande zigenare som publicerades för några veckor sedan slår fast att kommunen inte ska få öppna läger.

— Då uppstår nya svårigheter. Samhället bidrar till att återupprätta de slumsamhällen som vi så frenetiskt arbetat för att få bort. Budskapet är att man får komma hit, men gör man det så måste man bo på ett legalt sätt. Samhället måste ha en strikt hållning till att man inte får bosätta sig på annans mark, säger Martin Valfridsson som ligger bakom utredningen.

Därför kommer de boende i lägret troligtvis avhysas från platsen utan att erbjudas någon vidare hjälp av kommunen.

— Nu har vi försökt hitta en lösning men det har visat sig att det inte går. Då finns bara ett alternativ kvar, att avhysa de som bor där, säger liberalernas Stefan Falk.

— Lagen måste vara lika för alla. Vi kan erbjuda dem boenden på härbärgen, men inget nytt läger, avslutar han.

Under morgondagen kommer Socialnämnden att ha ett sammanträde där man ska besluta hur man ska hantera frågan.

Källor:

Tiggarlägret i hamnen kostar miljoner att flytta: ”Nu måste vi sätta ner foten och stänga lägret”
Förslag om EU-medborgare får kritik


  • Publicerad:
    2016-03-22 18:35