INRIKES. Region Västernorrlands sjukresa mellan sjukhuset i Sundsvall och en bostad i Kramfors kommun gick fel och en 77-årig kvinna frös ihjäl i snön utanför sitt hem. Nu åtalas chauffören och två chefer som ansvariga för sjukresan.

Den 1 februari förra året åkte en 77-årig kvinna med region Västernorrlands sjukresa från Sundsvalls sjukhus till hemmet i Storvattnet utanför Kramfors. Nu åtalas taxichauffören och två chefer på taxibolaget, eftersom kvinnan senare hittades död i en snödriva.

Klockan halv fem på eftermiddagen var det sedan länge mörkt och dessutom snöade det och blåste. Avståndet från vägkanten fram till ytterdörren var omkring 40 meter och vägen var inte skottad. Nästa morgon hittades pensionären död i snön av sin son, som åkt till platsen från Umeå.

— Jag ser det som att taxibolaget är en del av samhällsnyttan, det är därför viktigt med rutiner i den här verksamheten. Det får oerhörda konsekvenser när rutiner saknas för att säkert lämna personer med särskilda behov, säger åklagaren Marlene Forsman.

Taxiföraren och två av hans chefer åtalas därför för framkallande av fara för annan, eftersom åklagaren menar att det borde funnits bättre rutiner på plats. Enligt förundersökningen var snödjupet på platsen upp till 140 centimeter djupt och kvinnan tog sig 30 av de 40 metrarna.

Taxichauffören hävdar att den 77-åriga kvinnan avböjt hjälp till dörren, men behövde i polisförhöret själv hjälp av en arabisk tolk för att tillgodose sina egna rättigheter.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-05-24 12:50