INRIKES. Bakom åldringsrånen ligger två romska kvinnor och den tidigare vice ordföranden för Romernas riksförbund. Just nu pågår en rättegång mot trion i Hovrätten och domen väntas komma under veckan.

Romer

Leon Ciurion och en av kvinnorna.

Femton pensionärer är målsägande i rättegången mot zigenar-trion som inriktat sig på att stjäla från hjälplösa åldringar. En av de åtalade personerna är Leon Ciurion, tidigare vice ordförande i Romernas riksförbund och ökänd ficktjuv ute i Europa.

Bland de åtalade finns även Ciurions flickvän Beata Sudej, som tillsammans med sin pojkvän 2011 förklarades icke önskvärda i Wales efter stölder och bedrägerier. Den andra kvinnan som står åtalad heter Jolanta Rozycka och syns på flera övervakningsfilmer från rånen.

Ligan har uteslutande gett sig på pensionärer som har haft någon form av funktionsnedsättning och därför haft svårt att kunna försvara sig mot tjuvarna. Tillvägagångssättet uppges ha varit att en av kvinnorna distraherar medans den andra stjäl offrets plånbok. Leon Ciurion ska i de flesta fall ha väntat utanför butikerna i en flyktbil.

Trion kunde till sist gripas efter att en väktare väckt misstanke mot gärningsmännen då han blivit varnad av en kollega från en annan butik. Zigenarna stämde in på signalementet och väktaren kunde följa efter flyktbilen tills en polispatrull kunde gripa förövarna med stöldgodset i bilen.

Kammaråklagare Anna Lander yrkar under den pågående rättegången på grov stöld, något som kan ge upp till sex års fängelse. Lander vill förutom fängelsestraff även utvisa de båda romska kvinnorna då de inte har svenskt medborgarskap. Dom förväntas meddelas senare under veckan.

Källa:
Här blir 88-åriga Astrid bestulen av den ökända romska stöldligan


  • Publicerad:
    2015-01-20 19:00