Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
SVERIGE. Under flera år har de svenska kyrkorna drabbats av omfattande stölder av kulturskatter
som skulpturer, tavlor och ljusstakar. Allt fler föremål har de senaste åren hittats och återlämnats till Svenska kyrkan.
Mellan 2010 och 2014 stals minst 41 föremål från de Svenska kyrkorna genom inbrott. Hittills har 26 stycken av dessa kommit till rätta och lämnats tillbaka till Svenska kyrkan. Tolv föremål till har nyligen påträffats och ska återbördas inom den närmsta tiden vilket betyder att just nu är det bara en handfull föremål som saknas från perioden 2010-2014.
— När vi talar om brottslighet i kyrkorna tänker vi nog främst på de kyrkliga inventarierna som dopfunt, altartavlor silverljusstakar och olika konstverk som utsmyckar kyrkan, säger Markus Dahlberg, enhetschef på Svenska Kyrkan i Uppsala.
De senaste åren har kyrkorna jobbat intensivt med säkerhetsarbetet, övervakningskameror, dna-märkning, bättre lås och låsta kyrkportar är några av de åtgärder Svenska kyrkan tagit till för att stoppa stölderna och inbrotten. När en person greps förra året kunde många av stölderna klaras upp. Svenska Kyrkan har alltid varit tydliga med att kyrkporten alltid ska vara öppen, något som på senare tid har fått ändrats.
— Svenska kyrkan vill hålla rummen tillgängliga, men det är en balansgång. Vi måste emellanåt säkra för att inte råka ut för brottslighet, säger Dahlberg.
Riksantikvarieämbetet förbereder nu ett seminarium kring stölder av kulturhistoriska föremål.
— Redan nästa vecka kommer vi att diskutera säkerhetsfrågor med bland andra Svenska kyrkan, hembygdsföreningar, muséer, arkiv och bibliotek, säger Mara Adolfsson, handläggare på Riksantikvarieämbetet.
I dagsläget vet man inte hur många föremål som är försvunna, något som beror på registreringen hos Polisen.
— Nej det vet vi inte. Det beror på hur föremålen registreras. På grund av brottskoden kan vi inte alltid särskilja stöld av kyrkliga inventarier från till exempel gräsklippare och datorer som stulits från kyrkorna, säger Adolfsson.
Källa:
Stulna kulturskatter återlämnas till kyrkorna