RÄTTSSKANDAL. Oskar varnade allmänheten om pedofilen som förgrep sig på hans småsyskon. Nu har han dömts att betala mer böter till pedofilen än vad denne fick betala till ett av sina offer.

Pedofilen Jimmy Karlsson.

Mellan 2015 och 2017 förgrep sig pedofilen Jimmy Karlsson (19871109-6910) på två systrar som under den tidsperioden var 7-12 år gamla. För detta dömdes han till tre års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande som han utsatte de två flickorna för. Hovrätten höjde sedan straffet till tre och ett halvt års fängelse.

Karlsson var också misstänkt för barnpornografibrott, men trots att han hade flera hundra bilder på lättklädda och minderåriga flickor på sin dator friades han från det brottet då de två grövsta bilderna bara hade hittats i hans internethistorik och han menade att de hamnat där av misstag.

Enligt anhöriga till flickorna ska Karlssons övergrepp dessutom ha pågått längre tillbaka i tid men inte kunnat bevisas då flickorna var väldigt unga då övergreppen började ske.

När Karlsson skulle friges i början av 2020 skrev Oskar, som är storebror till Karlssons offer, på Facebook för att varna allmänheten om att pedofilen snart skulle vara ute i samhället igen. Oskars inlägg uttryckte också ett tydligt och i mångas ögon befogat hat mot mannen som förgripit sig på hans syskon.

Oskars meddelande delades över 500 gånger på Facebook och många upprörda människor kommenterade inlägget med hotfulla meddelanden.

Väl ute i det fria fick Karlsson reda på vad Oskar hade skrivit och valde att polisanmäla denne. Karlsson uppgav till polisen att han också anmälde inlägget till Facebook runt 100 gånger innan plattformen valde att radera det.

Igår meddelade Västmanlands tingsrätt sin dom mot Oskar som rätten anser ska betala 25 000 kr i skadestånd till pedofilen Jimmy Karlsson, 5000 kr i böter och 800 kr till brottsofferfonden. Skadeståndet till Karlsson är högre än de 20 000 kr som han själv fick betala till en av flickorna han förgrep sig på.

I domen framgår Oskars förklaring till varför han postade inlägget på Facebook:

Jimmy Karlsson kom in i hans familj och de fick förtroende för honom. Han begick dock övergrepp mot närstående till honom och dömdes för det. Jimmy Karlsson verkade vara besatt av familjen. Han gjorde anmälningar mot dem och försökte komma i kontakt med dem. De hade uppgifter om att Jimmy Karlsson under en permission hade synts vid en skola där en familjemedlem gick. Han sökte permissioner på datum som var viktiga för familjen.

Kriminalvården meddelade att Jimmy Karlsson verkade ha svårt att släppa taget om familjen. De fick veta att Jimmy Karlsson skulle friges den 28 mars 2020. De ansökte om kontaktförbud men fick ingen hjälp. Han kände att familjen var hotad och den 28 mars 2020 skrev han inlägget på Facebook för att få veta var Jimmy Karlsson befann sig och på så sätt kunna skydda sin familj.

Västmanlands läns tingsrätt ansåg dock att Oskar gjort sig skyldig till grovt förtal, olaga hot och uppvigling mot Karlsson som förövrigt skyddas av staten som har gett honom skyddad identitet.

Var du medveten om de eventuella juridiska konsekvenserna när du spred uppgifterna om pedofilen Jimmy Karlsson och hur resonerade du i så fall kring det hela?

— Jag har varit smått medveten om eventuella risker självklart, men det har varit helt irrelevant. Oavsett vad straffet är måste man skydda sin familj. Rättsväsendet vägrade hjälpa oss trots att vi ansökt om hjälp, skydd och liknande, då får man ta saker i egna händer, säger Oskar till Nordfront.

Vad tycker du om domen mot dig?

— Jag anser att domen i sig kanske följer de juridiska ramar som finns. Men att jag ska jag betala mer i skadestånd till den som våldtog mina systrar än vad en av de fick, det är rent utsagt vidrigt. Jag har dock tappat förtroendet för svenskt rättsväsende sedan länge.

Ångrar du att du publicerade uppgifterna nu?

— Nej, man ska skydda sin familj emot alla dess hot, oavsett om det är pedofiler eller annat. Om det är med våld eller andra medel så måste varje person ta sitt ansvar även om man riskerar eventuellt rättsliga straff eller andra konsekvenser.

Fredrik Ingblad.

Bakom åtalet mot Oskar står kammaråklagare Fredrik Ingblad som tidigare arbetat för att minska den svenska yttrandefriheten genom att driva rättsprocesser mot Nordfront som utökat vilka publiceringar som kan räknas som hets mot folkgrupp.

Det var Ingblad som började använda begreppet ”tolkningsfakta” och menade att även om det publicisten faktiskt menat med ett uttalande inte hade varit något som faller inom ramen för hets mot folkgrupp så ska man ändå kunna dömas ifall en hypotetisk läsare kan feltolka budskapet på ett sätt som gör det.

Ingblad yrkade ursprungligen att Oskar, som själv är nationellt sinnad, skulle dömas till sex månaders fängelse, vilket tingsrätten inte höll med om.


  • Publicerad:
    2021-03-02 13:00