ÖSTERRIKE Den österrikiska staten ska betala ut totalt 33 miljoner euro till homosexuella som drabbats av tidigare ”diskriminerande lagar”. Landet hade fram till 2002 vissa juridiska restriktioner för sexuellt avvikande beteenden.

Omkring 11 000 personer i Österrike ska få dela på sammanlagt 33 miljoner kronor, vilket motsvarar 380 miljoner kronor. Pengarna ska betalas ut av staten i form av skadestånd, skriver TT.

Enligt landets justitieminister Alma Zadic är det för att gottgöra påstådd diskriminering som homosexuella ska ha utsatts för fram till 2002, då Österrike avskaffade sina sista juridiska restriktioner för homosexualitet.

— Den här monetära ersättningen kan aldrig gottgöra de orättvisor och det lidande de utsattes för, men det är av yttersta vikt att vi till slut tar vårt ansvar för den här delen av vår historia, säger Zadic.

Det räcker med att ha varit föremål för utredning enligt de dåvarande lagarna för att få 500 euro. Om man dömts kan man få upp till 3 000 euro och dessutom få sina domar strukna ur straffregistret.