MÅNGKULTUREN. Utbytesstudenter som valt att studera på Högskolan Dalarna förväntade sig komma till ett Sverige med rik kultur och svenska traditioner. De som bor på studentboendet i Tjärna Ängar frågar sig var de hamnat och kräver nu att få flytta till ett svenskt område där de kan känna sig säkra.

Livlig ”Mångkultur” råder i invandrargettot Tjärna Ängar som utbytesstudenterna nu kräver att få lämna. Foto: Twitter.

I ett brev till Högskolan Dalarna kräver nu utländska utbytesstudenter att de ska få komma till ett svenskt område där de kan uppleva svensk kultur och känna sig säkra. För närvarande bor de på studentboendet Locus som ligger i invandrargettot Tjärna Ängar i Borlänge – där inte ens hemglassbilen längre vågar sig in och ett tidningsbud härförleden rånades på sin bil under vapenhot, och som av polisen klassats som ett riskområde.

När utbytesstudenterna valde att förlägga sin studietid i Sverige var det för att de trodde att landet var ett tryggt I-land där de skulle få en trevlig tid, fullspäckad med rik svensk kultur och svenska traditioner vilket de menar är vad man förväntar sig när man som utländsk student väljer Högskolan Dalarna.

”Oj, var är vi? Är detta Sverige?” – Oväntad kultur möter studenterna

Istället beskrivs det i brevet hur första intrycket hos både inhemska och utländska studenter är: ”Oj, var är vi? Är detta Sverige?”. Studenterna förväntas anpassa sig till den ”oväntade kultur” som möter dem i grannskapet, något som skapar många problem för dem.

I brevet radas några av alla de incidenter upp som inträffat bara under senare år. Flera studenter har rånats i sina bostäder – även sådana som ligger på andra våningen. Studenter har blivit misshandlade och knivhuggna.

En kvinnlig student våldtogs år 2016. Andra kvinnliga studenter har blivit förföljda och sexuellt trakasserade av okända män, vilket gör att de inte känner sig trygga när de vistas utomhus.

En känsla av ”krigshärjat land”

Strax utanför boendet har det förekommit flera skottlossningar där en av de senare utvecklades till en duell mellan polis och kriminella. I närområdet har en skola tuttats på och brunnit. Sammantaget ger detta utbytesstudenterna en känsla av att de befinner sig i ett krigshärjat land vilket får dem att känna sig ganska nedstämda.

I brevet står att ett flertal studenter som kommit för en ny termin antingen valt att flytta tillbaka till sitt eget land eller att läsa på distans via datorn på grund av situationen. Många är mycket besvikna över att tvingas bo i problemområdet.

Den allmänna känslan bland utbytesstudenterna är att de inte upplever att de befinner sig i Sverige – de hör inte det svenska språket talas och får inte ta del av svensk kultur eller svenska traditioner. De känner det som de bor i ett segregerat område med hög arbetslöshet och fattigdom där många är analfabeter och saknar någon form av utbildning.

Inte första gången studenter klagar – men inget händer

Redan 2016 skrev dt om att Högskolan Dalarna krävde Borlänge kommun på ett anständigt och tryggt boende för studenterna, där ett specifikt krav var att inga studenter skulle bo i Tjärna Ängar.

Dåvarande rektorn Marita Hilliges betonade även att de kvinnliga studenterna inte kände sig trygga i Tjärna Ängar.

– Det här är oacceptabelt. […] Bostädernas allmänna standard måste ses över och framför allt måste studenterna kunna känna sig trygga och inte oroliga för sin personliga säkerhet. Något annat kan inte diskuteras, sade Hilliges då i ett pressmeddelande angående Tjärna Ängar.

Tjärna Ängar går under öknamnet ”Lilla Mogadishu”

Området Tjärna Ängar är en stadsdel i Borlänge där minst 90 procent av de boende är invandrare. Det kallas ”Lilla Mogadishu” eftersom en hög andel av de boende kommer från Somalia.

Officiellt bodde det år 2018 3 500 personer i området men analyser av sopmängder och vattenförbrukning indikerar att det verkliga antalet boende snarare handlar om 6 000–10 000.

Problemområdet har hög kriminalitet och ymnig narkotikahandel. Läget anses av polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) vara alarmerande.

Högskolan Dalarna lockar utbytesstudenter: ”Sverige rankas som ett av de säkraste länderna i världen”

På Högskolan Dalarnas hemsida lockar man utländska studenter med att Sverige rankas som ett av de säkraste länderna i världen och ett av de bästa att bo i.

Man framhåller också sina moderna camps i en säker och miljövänlig omgivning i landet som är känt för dess fantastiska naturskönhet och möjligheterna till äventyrliga utomhusaktiviteter:

Why Study at Dalarna University?

Our two modern campuses provide a safe and eco-friendly environment in a region of Sweden that is renowned for its stunning natural beauty and outdoor adventure opportunities.

Sweden as a whole is ranked as one of the safest countries in the world and one of the best in which to live.


  • Publicerad:
    2020-10-05 13:40