FRANKRIKE. Det franska järnvägsbolaget SNCF tvingas nu betala flera hundra miljoner i skadestånd till judar som säger sig ha överlevt en förintelse under andra världskriget.

Under andra världskriget, som slutade för snart 70 år sedan, hjälpte frankrikes motsvarighet till SJ, SNCF, de tyska nationalsocialisterna att deportera landets judar till koncentrationsläger. Totalt ska SNCF ha transporterat 76 000 judar, varav endast 3000 ska ha överlevt enligt Sveriges radio.

Efter att myndigheter i USA hotat med att säga upp flera avtal med SNCF ser sig nu Frankrike och företaget tvungna att betala 400 miljoner kronor i skadestånd till så kallade överlevare och deras anhöriga. Förhandlingarna om skadeståndet har pågåt i över två år.

Överlevarna uppges befinna sig över hela världen och pengarna kommer att sättas in på ett centralt konto i USA. En liten summa av pengarna kommer även att gå till olika muséer med utställningar om den påstådda förintelsen.

Frankrike har sedan tidigare avtal med Polen, Tjeckien, Belgien och Storbritannien om utbetalningar till judar som utsatts för deportation i landets regi.

Källa:
Förintelsens överlevare får kompensation av Frankrike


  • Publicerad:
    2014-12-09 18:10