FRILUFTSLIV. Kontakten med naturen är viktig för människan. Där i finns en naturlig koppling som gör att vi både mår psykiskt och fysiskt bra. Här följer tio smarta tips på saker man bör packa ner i ryggsäcken.

Ett sunt och naturligt leverne bör innehålla naturvistelser och vandring i skog och mark. Detta är även starkt kopplat till nationalsocialistiska världsbilden med naturen som grund för allt liv. Genom att lära känna vår natur, lär vi även känna vårt ursprung. Här har våra förfäder trampat genom tusentals av år. I denna artikel kommer jag presentera mina tips på vad man bör packa för en dag i den nordiska vildmarken. Listan är på intet sätt komplett utan ger mer en fingervisning om hur man kan tänka i sitt packande.

naturbild

Det är alldeles för få i Sverige som tar sig tid att vara ute i vår fantastiska nordiska natur. Naturen är en underbar plats för att återhämta sig, skaffa sig inspiration och få känslan av vårt ursprung. Den är nämligen vårt naturliga urhem, från den har vi fått mat och skydd och där har vi historiskt levt och frodats. Vi lever idag i ett samhälle fyllt av påträngande stress; vi ska uppdatera Facebook, Instagram, dricka kaffe latte, göra karriär, se på Netflix och däremellan däremellan träna vår kropp enbart av den osunda anledningen att få andra människors bekräftelse. Känner du betongen kryper allt närmare? Kan du känna doften av hösten?

Jag använder naturen för återhämtning. Här hämtar jag min kämpaglöd, min energi och min tro på det nordiska folket. Känslan av ursprung och harmoni är något som har fyllt mig varenda gång jag återvänder från mina besök i den nordiska naturen.

Du kanske känner att det här är långt borta från din verklighet? Hur ska du hinna med detta i din vardag? Hur förbereder jag mig inför en dag i vildmarken? Vad behöver jag packa? Jag anser att det borde ligga nära till hjärtat att från tid till annan besöka vår natur som nationalsocialist. Det ingår i vårt tankesätt om en sund livsstil och ett sunt förhållningssätt till naturen som vårt hem. Den svenska allemansrätten ger oss också en otrolig chans att få vistas nästintill överallt. Ta denna chans! Dra nytta av naturens kraft och fyll dig själv med energi.

vandring1

Jag har skrivit ihop en bra att ta med sig lista med saker som jag tycker man bör packa ner om man ska ge sig ut i vildmarken. Inriktningen på listan är för de som inte har lång erfarenhet eller kännedom om naturen men som ändå vill ge sig ut. Självfallet finns det mer saker att packa och som man kan ta med sig, en sådan lista skulle bli bra mycket längre och varieras beroende på kunskapsnivå.

1. Vägledning – karta och kompass
Att veta var man är och vart man ska är egentligen en förutsättning för allt vildmarksliv. Visst du kan använda en GPS, men batteriet kräver laddning. En kompass väger knappt nåt alls och kräver ingen batterikraft. Lär dig hur du tar fram en riktning med hjälp av karta och kompass så är du alltid trygg. Modeller med spegelglas kan även användas för att med solens hjälp skapa reflexer till en helikopter eller ett räddningsteam.

2. Händer och huvud – Handskar och mössa
Jag tycker att man alltid ska packa med handskar och mössa, modell beroende på årstid, det må låta som en självklarhet men bägge dessa plagg är väldigt viktiga. Händerna är kroppens mest finmotoriska instrument och bör skyddas från sår, brännskador och kyla. Mössans funktion är att hålla dig varm, så mycket som 90 procent av din värmeförlust kan ske genom ditt huvud.

3. Ombyteskläder – Räddare i nöden
Omständigheterna och väderförhållanden kan snabbt förändras i naturen, särskilt i fjäll- och kustmiljöer. Se till att packa med dig extrakläder, de gör en stor skillnad och bör anpassas efter årstiden. Det ger dig dessutom en skön känsla av att alltid ha en varm och torr backup. Vistas du i blöta miljöer packar du helst ombytet i en vattentät säck eller i en noggrant ihopknuten påse.

4. Klä dig lätt med skalplagg
Välj plagg som ger mesta möjliga värme till minsta möjliga vikt. Lätta regn- eller skalplagg, jacka eller väst i dun eller primaloft som gör att packningen är lätt att bära. Ett par extra strumpor kan vara bra och en torr underställströja i ull tycker jag är väldigt viktigt att ha. Förstärkningsplaggen har den funktionen att de håller dig varm när du stannar, lagar mat eller då solen gått ned.

5. Ljus
Till skillnad från djuren ser vi människor sämre i mörkret, därför tycker jag att man bör packa med sig en ljuskälla. En bra lampa har många fördelar. Med pannlampan kan du fortfarande ha händerna fria och obehindrat utföra alla rörelser. Men även en vanlig ficklampa är värdefull. Lampor med stroboskop-läge kan även användas till att markera din position vid nödläge. Är du rädd om ditt eget mörkerseende kan en modell med ställbart svagt rödljus vara bra.

6. Första hjälpen – bygg ditt eget kit
Många har ett första hjälpen-kit i bilen och kanske även hemma. Perfekt att ta med sig ut i naturen. Men se gärna till att du har gått igenom kittet och skräddarsy gärna ditt eget personliga första hjälpen-kit. Anpassa kitet efter situationen eller typ av resa. Standardinnehållet brukar vara kompresser, bandage, plåster och desinfektionstillbehör. Men lägg till saker som värktabletter, sax, nål, tråd och vätskeersättning.

7. Göra upp eld –grunden i vildmarkslivet
Att kunna göra upp eld är en av hörnstenarna i vildmarkslivet. Tändsticksaskar bör förvaras i en vattentät påse. Tändstål är ett annat alternativ, men lär dig hur det fungerar hemma. Det kan vara bra att ha med sig ett bra startmaterial för elden, till exempel spont eller träflisor prepaerade med till exempel terpentin. Du kan även ta med näver eller ludd från din egen torktumlare. Glöm inte att släcka elden ordentligt efter dig!

8. Kniven – allsidigt verktyg
Kniven är ett allsidigt verktyg som är bra att ha med sig ut i naturen. Med den kan du spånta tändved till din brasa, rensa fisk och kapa linor. Jag föredrar en fast kniv med mer kraft än de som oftast finns i ett multiverktyg. Du får mer kraft och kan använda kniven som en miniyxa, tänk på att handtaget på kniven ska vara säkert även om det är blött ute och kniven får gärna vara enkel att hitta när det är mörkt ute. Ta med dig ett bryne också så kan du vässa kniven vid behov.

9. Mat och vatten
Jag tar alltid med mig en vattenflaska på mina turer i naturen, oavsett hur länge eller hur långt jag vandrar. Vi har tur i Skandinavien som har ett så pass fint och rent sötvatten på de flesta ställen. Erfarna vildmarksmänniskor har tips och tricks för att filtrera dåligt vatten i naturen, men är du osäker på kvalitén finns vattenfilter och reningstabletter att köpa. Mat är viktigt för din energi, den ger dig även värme. Tips är att äta något precis innan du ska sova en kall tältnatt. Det är även smidigt att ta med sig snacks iform av energibars, nötter, torkad frukt eller torkat kött. Jag brukar även ta med mig en liten flaska med buljong för energi och att värma till.

10. Mobilen
Även om det inte finns täckning överallt i naturen så tar jag med mig mobilen överallt. Den kan såklart precis som GPS:en ladda ur, men för det finns extra batterier eller till exempel vikbara solcellspaneler. Försvara mobilen i en vattentät påse.

Listan gör inga som helst försök att vara allomfattande utan kan mer ge tips till den som vill utforska vår natur.

/Nils Svensson i skog och mark


  • Publicerad:
    2016-10-14 22:00