INRIKES Rasmus Paludan ansökte om tillstånd att anordna koranbrännarmöten i Uppsala och Stockholm, men nekas nu tillstånd.

Den danske politikern Rasmus Paludan, som ställer upp i det svenska valet i höst, nekas nu tillstånd att anordna möten i Uppsala och Stockholm under första maj. Detta på grund av att invandrargäng legat bakom våldsamma upplopp i flera städer under påsken.

Lars Fredin, kommenderingschef i region Mitt för den särskilda händelsen Val 2022 kommenterar i ett pressmeddelande beslutet att neka Paludan tillstånd i Uppsala:

— Polismyndighetens sammantagna bedömning är att det är nödvändigt med hänsyn till ordningen och säkerheten att avslå ansökan om tillstånd att anordna allmän sammankomst i Uppsala den 1 maj.

Nils Funcke, som ofta agerar yttrandefrihetsexpert i medier, är kritisk:

— Att det i två polisdistrikt inte skulle gå att hitta en tid och plats där Paludan skulle kunna utöva sin yttrandefrihet samtidigt som polisen kan säkerställa en hyfsad ordning – jag har väldigt svårt att förstå varför det inte skulle vara möjligt, säger Funcke till SVT.

Han kritiserar även polisen för att ha avslagit mötestillstånd med hänvisning till att det vid andra tillfällen har blivit stökigt då mötesstörare löpt amok.