FINANSSKOJERI Tokyos Nikkei-index upplevde sitt största fall sedan 1987 med en nedgång på 12,4 procent under måndagen. Även i Skandinavien öppnade börserna med kraftiga nedgångar som ett svar på den globala ekonomiska oron.

Tokyos Nikkei-index upplevde sitt största fall sedan den så kallade ”Svarta måndagen” 1987. Vid stängning under måndagen hade indexet sjunkit med hela 12,4 procent, vilket är det största raset på 37 år, sedan det tidigare rekordfallet på – 14,9 procent.

Även i Norden öppnade handeln med stora nedgångar i Danmark och Norge. Det danska C25-indexet föll med 6 procent vid öppning, enligt SVT. Oslobörsen följde samma trend som den svenska, med en nedgång på 4 procent.

Förra veckans negativa siffror i USA har bidragit till den globala börsoron. Oväntat svaga amerikanska jobbsiffror och oro över den amerikanska ekonomins hälsa har förvärrat situationen, säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på pensionsbolaget SPP.

– Vi lever i en tid med mycket politisk oro, både globalt och i Europa, vilket naturligtvis påverkar den globala aktiemarknaden, säger Åhrman.

Ångest över Israels förstörelse påverkar

Oron för en militär eskalering i Mellanöstern nämns också som en bidragande faktor till den globala börsoron av flera ekonomer.

I USA finns en växande tveksamhet kring techbolagens förmåga att kapitalisera på AI, vilket ytterligare pressar marknaden, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Det finns en tveksamhet kring om techjättarna kommer kunna dra nytta av AI i den utsträckning som tidigare förväntats, säger Bratt.

Shoka Åhrman förutspår att sparare i Sverige kan förvänta sig fortsatta nedgångar.

– De kommande dagarna på Stockholmsbörsen kan komma att se likadana ut, säger Åhrman.

Alla bolag på OMXS30-listan backade under måndagsmorgonen. Fastighetsbolaget SBB och molntjänstföretaget Sinch rasade båda med över 10 procent. Investmentbolaget Kinnevik och försvarskoncernen Saab noterade också betydande nedgångar med 6,6 respektive 5,7 procent.

– De röda siffrorna påverkar i princip alla sektorer, både mindre och större bolag, även om de större bolagen är mer motståndskraftiga, avslutar Åhrman.