Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Patriotisk marsch på Finlands nationaldag

Av Haakon Forwald, 2014-12-10
haakon.forwald@nordfront.net

FINLAND. Den 6 december 2014 blev en historisk dag. På Finlands nationaldag marscherade 200 personer genom Helsingfors gator i landets första stora offentliga patriotiska manifestation sedan andra världskriget.

f1

Den 6 december, på Finlands nationaldag, arrangerade den patriotiska organisationen 612.fi ett historiskt fackeltåg i centrala Helsingfors. Över 200 personer deltog i vad som var Finlands första stora offentliga patriotiska marsch sedan andra världskriget.

f2

Det var stor bredd bland deltagarna. Allt ifrån unga män till pensionärer, kvinnor och barn fanns på plats. Utöver patrioter från bland annat tyska och italienska organisationer deltog också medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen.

Arrangemanget började klockan 18:30 vid ett torg i centrala Helsingfors. På plats hölls det tal och delades ut blåvita flugor och facklor. Efter att man sjungit den finska nationalsången tändes facklorna och deltagarna formerade sig i led.

f3

f4

Med den finska flaggan i täten gick färden till Sandudds gravlund och marschens destination, Hjälteplatsen. På väg in till Hjälteplatsen passerade man krigskyrkogården för soldaterna som stupade under andra världskriget. Det var en glädjande syn att se att det vid varje grav fanns en tänd fackla. På Hjälteplatsen lades en krans ned på den finske nationalhjälten Gustaf Emil Mannerheims grav och minnesmärke, vilket även skedde vid Hjältekorset. Tal hölls på finska och efter att många av deltagarna satt ned ljus vid Hjältekorset var marschen färdig.

f5

Då den officiella delen av arrangemanget var över begav sig många av deltagarna till den nationalistiske martyren Hans Håkon Christian «Bobi» Sivéns grav, där ledaren för Finska motståndsrörelsen, Juuso Tahvanainen, höll ett kortare tal.

Efter att Tahvanainens tal var klart var det dags för Motståndsrörelsens officiella nationaldagsfirande. Den Finska motståndsrörelsen hade dagen till ära hyrt en lokal utanför centrala Helsingfors.

f6

f7

På plats i lokalen serverades det god mat och dryck som kunde njutas till musiken från en finsk trubadur. Efter maten hölls det tal av bland annat Juuso Tahvanainen, Maik Müller (en tysk nationalist från Dresden) och Matteo Caponetti från den italienska organisationen Associazione Culturale Zenit.

Se film från marschen nedan:

 

Ett personligt resebrev kommer vid ett senare tillfälle att publiceras på Nordfront.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.


  • Publicerad:
    2014-12-10 19:47