FINLAND. Vänsterextremister konfronterades under en offentlig aktivitet i finska Jyväskylä. Cirka 30 aktivister har gripits av polisen.

finland_fmr

Den tillståndsgivna demonstrationen var fredlig tills dess att mötesstörande vänsterextremister dök upp.

Efter konfrontationen.

Idag anordnade Finska motståndsrörelsen en tillståndsgiven demonstration i Jyväskylä centrum där man bland annat delade ut flygblad. Enligt uppgifter från aktivister i Finland ska det ha uppstått konfrontationer med vänsterextremister som samlats i närheten av platsen för demonstrationen.

Aktivister rapporterar till Nordfront att två vänsterextremister gestikulerade och drog till sig aktivisternas uppmärksamhet. När aktivister sedan följde efter de misstänkta vänsterextremisterna stötte man på en lite större samling vänsterextremister som lade benen på ryggen.

Ska man tro rapporteringen i finsk media så hann tre av vänsterextremisterna inte undan. Två ska ha slagits blodiga och en ska ha blivit lindrigare skadad.

Polisen var snabbt på plats och grep cirka 30 aktivister ur Motståndsrörelsen. De brottsrubriceringar som polisen jobbar ut i från är bland annat misshandel och våldsamt upplopp.

En del aktivister har redan släppts av polisen.

UPPDATERING 16:50

Enligt uppgift ska alla de finska aktivister som satt anhålla ha blivit häktade.

UPPDATERING 10:50

Enligt uppgifter ska finska polisen nu ha börjat genomföra husrannsakningar hos aktivister i Helsingfors.

UPPDATERING 14:55

Reseföretaget Carlson Wagonlit Travel (CWT), specialiserade på internationella affärsresor, har skickat ut ett meddelande till sina kunder om att Finland nu hamnat på en lista över riskabla resmål. Meddelandet som gick ut berättade att Finland nu hamnat på risknivå två efter att polisen drabbat samman med ”nynazister”. Listan har fem riskkategorier där ”Fem” betyder fara för människors liv, så som till exempel en jordbävning. Listan med riskkategorierna är CWT:s egen riskbedömning.

UPPDATERING 14:20

Finsk polis uppger att ”upploppet” var planerat eftersom en viss vänsterextremist fanns på plats och åkte på stryk under konfrontationen. Anledningen till att polisen anser att allt var planerat var för att denna vänsterextremist tidigare blivit knivskuren under ett antirasistiskt möte 2013. Nordfront har skrivit om händelsen HÄR.

UPPDATERING 16:31

finlanddd

Fem av de finska aktivisterna som gripits är nu anhållna. De två svenska aktivisterna är även de anhållna nu. Nordfront har även fått chansen att ställa några frågor till Peter Jusztin som sitter i ledningen i Näste 1 och som var på plats:

Hallå Peter, vad hände egentligen under demonstrationen?

— Efter att cirka en och en halv timme av demonstrationen samt flygbladsutdelningen hade pågått så dök lokala antifascister upp. Dessa började mucka bråk och bjöd bokstavligt talat in till slagsmål. Dessa konfronterades då effektivt.

Varför blev ni gripna?

— Vi blev misstänkta för våldsamt upplopp efter att ha konfronterat antifascisterna.

Hur agerade polisen mot er?

— Förutom lite pepparspray så agerade de rätt så korrekt.

Vad är du misstänkt för?

— Jag är misstänkt för våldsamt upplopp

Hur var tiden i den finska arresten?

— Påminde mycket om svensk arrest om det ger svar på frågan. Det var väl inte hela världen.

Vad händer härnäst?

— Jag skall engagera mig i vad som hände med de kamrater som inte är släppta än och se hur jag kan hjälpa dem innan jag återvänder till Sverige.

UPPDATERING 14:53

Enligt uppgifter ska en av de tre svenska aktivisterna nu blivit släppt på fri fot.

Händelserna i Jyväskylä har blivit uppmärksammat i flera av nordens länder bland annat av Aftonbladet i Sverige, Jyllands-Posten i Danmark och så klart i finsk media.

UPPDATERING 10:28

Polisen håller fortfarande 14 aktivister gripna och däribland de tre svenskarna. Polisen har meddelat att beslut om de ska friges eller inte kommer senare idag.

UPPDATERING 01:48

Nordfront har talat med en svensk aktivist från Näste 1 som var på plats. Denne berättar att polisen ”säckade”, det vill säga ringade in, samtliga aktivister som då stod utanför ett köpcentrum. Polisen försökte gripa samtliga men en mindre grupp beståendes av både finska och svenska aktivister lyckades bryta sig ut och ta sig från platsen. Dessa lyckades sedan även med att finta bort polisen och dess hundpatrull som gav sig ut på jakt efter aktivisterna.

Av de svenska aktivisterna sitter tre för närvarande kvar i arresten i Finland.

UPPDATERING 22:45

Statsminister Juha Sipilä har gått ut i media och fördömt våldet under dagens demonstration i Jyväskylä och säger till finsk media att händelserna kommer diskuteras när regeringen sammanträder imorgon och på måndag.

Även inrikesministern Petteri Orpo har uttalat sig och menar att händelserna i Jyväskylä var ”exceptionella” eftersom de skedde mitt på ljusa dagen och mot ”oskyldiga”. Han fördömer strängt våldet ifrån det som han kallar ”nynazistorganisationen”.

Nordfront följer händelserna i Finland och uppdaterar artikeln allt efter som mer uppgifter strömmar in.


  • Publicerad:
    2015-08-01 21:12