NORRBOTTEN. Under förra veckan dömdes en 33-årig pedofil till 10 års fängelse av Luleå tingsrätt. Det yngsta av hans offer var yngre än tre månader.

Pedofilen Patrik Johansson (860920-8932) döms för flera grova våldtäkter mot barn. Observera att barnet på bilden inte nödvändigtvis har med hans brottslighet att göra. Foto: Facebook.

Den 33-årige pedofilen Patrik Ensio Johansson 860920-8932 från Piteå dömdes förra måndagen av Luleå tingsrätt till tio års fängelse samt skadestånd och ersättning för sveda och värk på 1 030 000 kronor för 19 fall av grova våldtäkter och övergrepp mot barn, den yngsta ett spädbarn. 

Övergreppen har skett i hemmamiljö där gärningsmannen har utnyttjat både barnens och föräldrarnas naiva godhet. Enligt domen framkommer det att gärningsmannen även har använt hjälpmedel, såsom dildo till exempel. Han har även fotat och filmat övergreppen som sedan användes som bevisning mot honom. Han har haft invändningar mot detta och bland annat hävdat att det rör sig om kopior. 

En psykiatrisk undersökning visade dock att han inte var allvarligt psykiskt sjuk vid tiden för övergreppen, vilket krävs för att dömas till vård. Påföljden blev istället som sagt tio års fängelse och han blir kvar i häktet tills han överförs till en anstalt. Hittills har han suttit häktad i sex månader, vilket kommer att räknas av från straffet. Johansson med advokat har tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten. 

Källa:
Luleå tingsrätt: Mål nr.B 855-19 


  • Publicerad:
    2019-10-02 19:00