BROTT MOT BARN. En barnporrhärva som nystas upp i Israel sträcker sig till Sverige. En person i Sverige åtalas nu för grovt barnporrbrott.

Den ”upphittade” externa hårddisk som innehåller grov barnporr som ”sprider sitt innehåll automatiskt” och vars innehåll ”återställer sig självt” efter radering. Foto: Polisen i Västerbotten.

En 52-årig man som bor i Västerbotten åtalas vid Umeå tingsrätt för grovt barnporrbrott efter att polisen i länet kontaktats av utredare för en israelisk barnporrhärva.

Utredningen har pågått sedan 8 november 2017.

En vecka efter att den israeliska polisen kontaktade polisen i Västerbotten genomfördes en husrannsakan i mannens bostad som ligger i en kranskommun till Umeå. Den åtalade hävdar att hårddisken som innehåller barnporrmaterialet hittats på en soptipp.

Vidare påstår 52-åringen att han har försökt radera materialet från den upphittade hårddisken, men att barnporren kommit tillbaka och dessutom av sig själv lyckats föras över till den egna datorn när apparaterna kopplades ihop.

Datorn påstås också ha varit inköpt i begagnat skick.

Utrustningen innehåller totalt cirka 200 filmer och bilder med material som i nästan hälften av fallen klassas som grova sexuella övergrepp mot barn, resterande som sexuella övergrepp mot barn.

Materialet hävdas vara framställt av den israeliske mannen som erbjudit film- och bildmaterial med grova sexövergrepp utförda på hans egna fyraåriga dotter, men enligt SVT handlar det om flera barn som fallit offer för pedofilen.

De israeliska polismyndigheterna upptäckte kommunikation mellan israelen och 52-åringen via en chattjänst. 52-årigen hade också den misstänkte israeliske barnporrförmedlaren på sin kontaktlista för chattjänsten.

Åklagare Anders Nyberg yrkar på att den i Umeåtrakten boende mannen ska dömas för grovt barnpornografibrott.

— Detta eftersom en del av bilderna visar övergrepp mot särskilt unga barn samt övergrepp som skett genom våld, tvång eller på ett hänsynslöst sätt […] säger åklagaren.

52-åringen nekar till brott och har i polisförhör sagt sig inte känna igen användarnamnet på den israeliske mannen, och inte heller komma ihåg chattkonversationerna.

Han har dock sagt att han känner igen delar av bildmaterialet. Till exempel innehåller hårddisken bilder på hans fru som han delat med sig av till den israeliske mannen.

Källa:
Svensk man åtalas i israelisk barnporrhärva


  • Publicerad:
    2019-08-04 11:00