PEDOFILI. Linus Alexander Vikström (000629-5331), en pedofil som under flera år utövade grov sexuell terror mot ett litet barn, dömdes i tingsrätten till 12 års fängelse. Efter att domen överklagats valde hovrätten att sänka straffet till 7,5 års fängelse, nästan en halvering av fängelsestraffet.

Genrebild. Foto: Pexels (Public Domain).

Linus Alexander Vikström (000629-5331), från Borlänge dömdes 10 december förra året till 12 års fängelse för systematiska vaginala, anala och orala våldtäkter av ett spädbarn. Övergreppen filmades och spreds av Vikström till andra pedofiler.

Den 20-åriga pedofilen brukade sitta barnvakt åt en närståendes barn och kom på det viset åt att begå övergrepp på den lilla flickan. Övergreppen startade i oktober 2018, när flickan bara var ett år gammal.

Vikström använde barnet för att producera barnporr som sedan spreds till andra pedofiler på olika pedofilforum på nätet. Förutom att han utfört diverse sexuella övergrepp har han vid ett stort antal tillfällen penetrerat det lilla barnet både vaginalt och analt. Han har även ejakulerat över hennes kropp och fått barnet att dricka hans sperma ur ett glas.

Vikström avslöjades av Interpol som kunde spåra honom till Sverige där Nationella Operativa Avdelningen (NOA) kunde ta vid. Man lyckades till slut identifiera flickan genom bilder på Facebook och i maj greps Vikström och en husrannsakan genomfördes. Eftersom man kände till att flickan utsattes för våldtäkter och olika övergrepp flera gånger i veckan gjordes en rättsundersökning av flickan. Man hittade då sperma på flickans mage, som med den högsta möjliga graden av säkerhet kunde knytas till Vikström.

Trots att brotten var kort beskrivna tog de upp hela 14 sidor i kammaråklagare Annika Wennerströms stämningsansökan. Det rörde sig totalt om 49 grova våldtäkter och 153 grova sexuella övergrepp mot barnet. Vid 24 tillfällen användes barnet för sexuell posering för att ta bilder av henne. Polisen hittade även film- och bildbevis för 16 fall av sexuellt ofredande.

Vikström dömdes av Falu tingsrätt till 12 års fängelse samt att betala 1 275 000 kronor i skadestånd till flickan. Domen överklagades dock av Vikström.

Den 17 februari kom hovrättens dom. Svea hovrätt valde att nästan halvera både fängelsestraffet och det skadestånd som Vikström skulle betala till sitt offer. Fängelsestraffet sänktes till endast 7,5 år och skadeståndet till flickan sänktes till 675 000 kronor.

Svea hovrätt skriver att Vikström under två års tid begått grova sexuella övergrepp mot ett litet barn som inte ens hade lärt sig prata och därigenom befann sig i en helt skyddslös situation, men valde ändå att se till Vikströms låga ålder och att han medverkat i utredningen:

Med beaktande av Linus Vikströms ålder vid brotten, allvaret i de olika gärningarna samt hans medverkan vid utredningen bedömer hovrätten att straffmätningsvärdet för den samlade brottsligheten motsvarar fängelse i sju år och sex månader.

Det är oklart hur länge övergreppen mot barnet skulle fortsatt om Vikström inte avslöjats.

I sociala medier har det låga fängelsestraffet kommenterats. Patrik Sjöberg skriver på Instagram att Vikström i snitt får en veckas straff per brott:

Linus dömdes till totalt 244 sexualbrott. Slår man ut det på hans förväntade fängelsetid kan man konstatera att han behöver sitta inne omkring en vecka per brott. I Sverige kan man alltså våldta ett spädbarn och få 7 dagars fängelse. Det är absurt!

En annan användare skriver:

Detta kan fan inte vara sant!?! Man mår så jävla illa när man läser detta, inte bara över det otänkbart fruktansvärda brott han gjort och utsatt ett oskyldigt barn för, men även att detta land daltar med pedofiler och deras vidriga handlingar. Det får en att undra om dessa konspirationsteorier om pedofili på de högsta nivåerna i samhället är sant. Mer o mer kommer ut i det öppna nu, och det att dessa människor som bestämmer straffen inte själva vill låsa in asen för alltid talar sitt tydliga språk. Trots all denna misshandel mot sin befolkning på alla plan som våra auktoriteter visar så litar folk fortfarande på dem. Ofattbart!!!!

Hovrättens kontroversiella dom har även uppmärksammats på Twitter:

Målnummer:
B 1784-20 (Falu tingsrätt)
B 14326-20 (Svea hovrätt)


  • Publicerad:
    2021-02-19 11:55