HOMOLOBBYN. Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg uttalar sig kritiskt mot homolobbyn, och säger att densamma är på väg att bjuda in pedofiler. Sjöberg säljer också kläder med budskapet ”döda din lokala pedofil”. 

Höjdhopparen Patrik Sjöberg. Foto: Twitter.

Höjdhopparen Patrik Sjöberg är en aktiv motståndare till pedofili. Han driver bland annat klädföretaget ”2forty2”, som säljer kläder med budskapet ”kill your local pedophile”, alltså ”döda din lokala pedofil”.

Men efter sitt senaste uttalande har Sjöberg dragit åt sig kritik från homolobby-aktivister. Nyligen donerade han 10 000 kronor till organisationen Childhood, som arbetar med att stoppa sexuella övergrepp mot barn. I ett mejlsvar får dock Sjöberg reda på att organisationen inte vill ta emot donationen från honom.

Anledningen är att budskapet på Sjöbergs klädkollektion kan tolkas som uppmaningar till våld, enligt Childhood. Organisationen skriver i mejlet:

Som vi förstår det, har ni valt att donera överskottet från er kollektion till vårt arbete eftersom ni delar vårt engagemang och vill bidra till att stoppa sexuella övergrepp mot barn. Vi måste dock vara tydliga med att det för oss är omöjligt att stå bakom ett budskap som uppmanar till våld (om det tolkas bokstavligt) och dessutom riskerar att bli kontraproduktivt och faktiskt öka riskerna för barn.

Att vi menar att det kan vara kontraproduktivt beror på följande fakta: Alla pedofiler begår inte sexuella övergrepp mot barn och alla sexuella övergrepp mot barn begås inte av pedofiler. En pedofil är en person som har en sexuell dragning till pre-pubertala barn. Det innebär inte automatiskt att den personen kommer att förgripa sig mot barn, även om det självklart är en stor riskfaktor.

Sjöberg har kommenterat händelsen till Sportbladet, och rimligtvis är han mycket arg över organisationens uttalande. Han menar att organisationen försöker avdramatisera pedofili.

— Jag reagerade på det här att ”alla är inte pedofiler som förgriper sig på barn”. Hur kan man uttrycka sig så? Det är så jävla klantigt! Har hon belägg för det hon säger? En pedofil för mig är en man eller kvinna som begår övergrepp, sexuella övergrepp, rena våldtäkter, på barn. Att hon sitter på Childhood och säger sig företräda de här sakerna och är så jävla dåligt påläst, uttrycker Sjöberg.

Han fortsätter att berätta att budskapet på hans kläder inte behöver tas ordagrant, men att det får vara slut på ”daltandet med pedofiler”. Samtidigt uttrycker han att samhället befinner sig i en åsiktskorridor där ingen vågar ifrågasätta sådant här.

Childhood har också skrivit i sitt svarsmejl att ”stigmatisering och social exkludering av pedofiler snarare ökar än minskar risken för övergrepp, det gör också att de i högre grad söker sig till likasinnade.” De menar vidare att klädmärket ”stärker en stereotyp bild av vad en förövare är”, en analys som Sjöberg uppenbarligen inte håller med om.

— Vi ska inte exkludera pedofilerna, vi ska inkludera dem i samhället? Jaha, fan det var något nytt. Det var väl trevligt för pedofilerna att känna att: ”Fan, snart är vi med på Pridetåget”. Vart är vi på väg, säger Sjöberg sarkastiskt.


  • Publicerad:
    2021-02-08 07:30