KUNGÄLV. Nordiska motståndsrörelsen får tillstånd till tre fasta platser där valarbete kommer att ske mellan klockan 10.00 och 19.00 varje dag.

Nordiska motståndsrörelsens kaffebord i Ludvika.

I fredags avslog polisen region väst Nordiska motståndsrörelsens ansökan om att få ha kaffebord på tre platser i centrala Kungälv. I sin motivering anför tillståndsenheten följande anledningar: Nordiska motståndsrörelsen har inte tillräckligt noga preciserat exakt var kaffeborden ska stå, polisen befarar risk för ordningsstörningar samt polisen har inte resurser att upprätthålla ordningen.

Polisen ändrar sitt eget beslut
Idag, måndag, har polisen gjort ett omprövningsbeslut och ger nu Nordiska motståndsrörelsen rätt att verka på de tre platserna.

Polisen region väst menar att man kommer tillföra resurser regionalt för att se till att säkerställa att mötesfriheten även gäller för Nordiska motståndsrörelsen. I omprövningsbeslutet står inget om att de tre platserna inte preciserats tillräckligt, vilket var en av anledningarna till att Nordiska motståndsrörelsens ansökan avslogs.

Nordfront har talat med Nordiska motståndsrörelsens valkandidat Fredrik Vejdeland om nyheterna.

— Det här är ett steg på vägen, men det finns saker kvar att göra för att vi ska kunna vara nöjda med polisens beslut i sin helhet. Polisen region väst uppträder som en cirkus. Här har de jobbat under helgen för att ompröva sitt egna beslut innan vi ens hinner in med en överklagan, säger Fredrik Vejdeland till Nordfront.

Kaffebord fortfarande känslig fråga
Det Vejdeland syftar på polisens beslut i sin helhet är att polisen avslår begäran om att få ha kaffebord. Där har kommunen ”vetorätt” enligt polisen, trots att det inte handlar om markupplåtelse eftersom kaffeborden är mobila till skillnad från fasta valstugor.

— Vi får väl se om polisens i region väst måste ompröva sitt eget beslut än en gång när de väl läst på vad som gäller, säger Vejdeland. Det känns lite absurt att vi måste utbilda polisens rättsavdelning i hur lagen fungerar.

Nordiska motståndsrörelsen har nu tillstånd att varje dag mellan 10.00 och 19.00 befinna sig på Vita fläcken (utanför Ica Maxi), Trädgårdsgatan (vid Coop) samt på Västra gatan där de övriga politiska partierna finns. Där har Nordiska motståndsrörelsen rätt att ställa ut skyltar, banderoller, roll-ups m.m. men alltså inget kaffebord.

— Vi får se vad som händer nu. Vad som är kaffebord eller inte går naturligtvis att diskutera, och vi har dessutom rätt att begagna oss av sådana under en begränsad tid.

Har haft dialog med polisen
Vejdeland säger till Nordfront att Nordiska motståndsrörelsen haft dialog med representanter för polismyndigheten, däribland Kungälvs polischef Teodor Smedius men också poliser högre upp i hierarkin.

— Jag är säker på att detta spelat in, liksom att vi grundligt gått igenom polisens avslag och yttranden i både Studio Kungälv och Radio Kungälv. Tusentals Kungälvsbor vet nu att polisen i region väst vill avskaffa våra grundlagsstadgade rättigheter.

— Men vi är som sagt inte helt nöjda ännu. Vi ska självklart ha samma rättigheter som de övriga politiska partierna, säger han.

I Ludvika, där Nordiska motståndsrörelsen just nu har mobila kaffebord, och i Stockholm (vars polisregion ansvarade för Almedalen) har polisen tolkat det som att komunen inte kan lägga in ”vetorätt” för att stoppa kaffebord som tas ner efter att dagen är slut. Nordfront har försökt nå polisens rättsavdelning i väst.

Nordfront kommer att återkomma i ärendet.


  • Publicerad:
    2018-08-13 14:14