PÅVERKANSKAMPANJ. Polisen och Säkerhetspolisen tänker bedriva politisk förföljelse mot ”högerextremister”. ”Vi har vidtagit särskilda insatser inför valet”.

En polisman går igenom en bil och beslagtar ett träsvärd till en aktivists grabb med förevändning att det kan vara ett ”farligt vapen”. Kommer polismyndigheten nu genomföra fler husrannsakningar genom denna typ av förevändningar?

Polisen och Säkerhetspolisen tänker påverka utgången av valet i september genom riktade insatser mot så kallade nyckelpersoner inom den nationella miljön. Till Sveriges Radio säger Anders Hall, chef för polisens Nationella operativa avdelning, NOA, att han tänker ”jaga” så kallade högerextremister.

Uppdraget har NOA och Säkerhetspolisen fått från regeringen som tydligen anser att det är särskilt viktigt att förfölja regimkritiker under valåret.

– Vi har vidtagit särskilda insatser inför valet naturligtvis, men vi ser att också att det här är ett arbete som vi alltid måste bedriva, säger han.

– Ju mer vi kan störa dessa miljöer, desto mindre utrymme har de för att ägna sig åt den kriminella extremistiska verksamheten, säger Anders Hall utan att definiera vad den ”kriminella extremistiska verksamheten” består av.

Taktiken är att förfölja aktivister politiskt och försöka lagföra dem även för brott utanför ”den kriminella extrimistiska verksamheten”. Detta rör sig dock inte om några ”nya metoder” utan handlar förmodligen bara om mer resurser till redan beprövade metoder.

Flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen har under åren varit listade av NOVA-gruppen som är en specialenhet vid länskriminalen i Stockholm. Denna grupp inom polisen opererar med hjälp av olagliga husrannsakningar, omotiverade gripanden, anhållanden på falska grunder med mera.

Ett exempel på hur denna grupp arbetar är när de för några år grep tre aktivister, varav samtliga var på väg till gymmet, och omhändertog dem genom förevändning att de var misstänkta för dopningbrott. Dylika ogrundade anklagelser och politiska trakasserier kommer vi förmodligen se mer av under valåret för att hindra Nordiska motståndsrörelsen från att bedriva valkampanj.

I februari utsågs Klas Friberg till ny SÄPO-chef av regeringen. Justiteministern Morgan Johansson meddelade då att Friberg som chef över polisregion Väst ”visat prov på gott ledarskap” under Göteborgspolisens grundlagsvidriga attack mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september förra året.

Källa:
Nya metoder ska stoppa extremister från att begå brott


  • Publicerad:
    2018-05-30 14:50