VÄRMLAND Polisen i Värmland varnar nu Karlstadborna att inte visa sig ute med dyra märkeskläder. Detta eftersom unga allt oftare utsätts för oprovocerat våld och rånas på kläder.

Ungdomar i Karlstad avråds nu av polisen att röra sig i stadens centrala delar samt i förorterna med dyra märkeskläder. Samtidigt uppmanas vårdnadshavare att hålla sina barn inomhus på kvällarna.

Bakgrunden är att oprovocerat våld och rån av märkeskläder blivit så vanligt att polisen inte längre kan garantera ungdomars säkerhet ifall de klär sig på ett visst sätt.

— Det är en otrygghetsfaktor att ha dyra kläder på sig där, vilket många har. Det kan vara en dyr märkesväst, guldkedjor eller en keps med ett riktigt dyrt märke. Vi ser trender att ungdomar rånar varandra och säljer vidare, säger Tia Jylhä, brottsförebyggande samordnare vid områdespolisen i Karlstad, till NWT.

Polisen ser också en ökning av vapen bland stadens ”ungdomar”.

— Många skor sig på att sälja vapen till en 17-åring eller en 15-åring som inte kan få tag på en själv. Det är en kriminell marknad som är svår att angripa och där lagstiftningen ligger efter, säger Tia Jylhä till NWT.