ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Nu vill polisen ha ytterligare utökade befogenheter att spionera på Sveriges befolkning.

I en intervju med Sveriges Radio på lördagen säger den biträdande rikspolischefen Mats Löfving att man vill avlyssna personer som man tror kan kopplas till ”gängkriminalitet”, även om personerna inte ingår i någon brottsutredning.

— Vi behöver en förändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att lyssna på krypterade telefoner, säger Löfving.

I dag får polisen avlyssna personer som är misstänkta för brott som kan ge minst två års fängelse. Det inkluderar människor som är misstänkta för den flexibla lagen hets mot folkgrupp.

Nu vill Polisen dock få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något som i dagsläget kallas brott. Syftet är att på ett mer ”effektivt” sätt kunna bekämpa gängkriminalitet, bland annat för att ”bättre förstå” hur de kriminella ”resonerar”.

I somras lyckades Europol hacka Encrochat, en dyr, krypterad telefon som används av många kriminella. Denna sorts telefon används även av personer som befinner sig i Sverige. Polisen kunde under flera månaders tid läsa meddelanden som skickades mellan olika kriminella aktörer runt om i Europa, skriver SVT.

— Vi hoppas nu att all den här telefontrafiken leder till att vi klarar upp fler brott än vi skulle ha gjort annars. Sammantaget är det här väldigt viktiga erfarenheter. Den här typen av ingångar i krypterade telefoner, inte minst i underrättelsesyfte, skulle vi vilja ha större möjligheter till för polisen i Sverige, säger Mats Löfving till Sveriges Radio.


  • Publicerad:
    2020-09-05 11:00