TOMMIE LINDH. En larmoperatör hos polisen bedömde den unga kvinna som försökte slå larm om den knivhotande afrikanen i Tommie Lindhs lägenhet som inte trovärdig. När polisen efter en och en halv timme kom var Lindh döende och kvinnan våldtagen två gånger.

Den unga kvinna som Tommie Lindh försökte rädda från våldtäkt från afrikanen Abubaker Mohamad Awad under kvällen den 10 maj ringde polisen för att få hjälp. Men polisen bedömde att kvinnan inte var trovärdig och avstod från att skicka dit en polispatrull.

Först en och en halv timme därefter kom polisen till lägenheten. Då hade kvinnan våldtagits två gånger och den 19-årige Lindh låg döende, knivhuggen av Abubakerd.

SVT Nyheter har nu fått ta del av den händelserapport som polisens larmcentral i Umeå upprättade efter larmet.

Enligt händelserapporten som upprättades klockan 6.38 när den unga kvinnan ringde första gången så lyckades larmcentralen inte hitta adressen som hon flera gånger upprepade under samtalet, ”Volontären 1444”.

Operatören förväxlade adressen med ett intilliggande LSS-boende och bedömde att kvinnan inte var trovärdig. Under samtalet som varade i nio minuter och 40 sekunder så bad flickan polisen upprepade gånger att komma. I händelserapporten noterades ”Operatören bedömer det inte så väldigt troligt”.

Lyssna till två larmsamtal till polisen – ”Jag har blivit knivhotad, han knivhotar min vän – snälla skynda er!”:

Då var klockan 6.57 på morgonen och larmet om en knivbeväpnad man som hotat döda fick inte högsta prioritering utan bara ”skyndsamt”. Operatören försökte även kontakta personal på LSS-boendet, som inte hade med saken att göra utan byggde på en missuppfattning.

Kvinnan ringde på nytt upp polisen klockan 07.35. Då fick larmoperatören prata med Tommie Lindh som bekräftade att knivmannen fanns kvar i lägenheten. Han hade svårt att svara öppet på operatörens frågor eftersom Abubaker fanns nära och det var ”obehaglig stämning”.

En polispatrull i Härnösand beordrades klockan 07.44 till adressen. Det var först då som den lokala polisen i Härnösand fick veta vad som pågick. De har till SVT uppgett att de åkte omedelbart.

Härnösandspatrullen påbörjade sitt uppdrag 07.54 och anlände till lägenhet 44 på Volontärvägen 14 klockan 08.10.

De avbröt en pågående våldtäkt och fann Tommie Lindh döende av två knivhugg som Abubaker utdelade strax innan polisen kom.

SVT har försökt att ställa frågor om hur polisen hanterade larmsamtalet och det fatala misstag från dem som ledde fram till att Lindh dödades och en ung kvinna våldtogs två gånger. Både regionledningscentralen i Umeå och polismyndigheten centralt har kontaktats men ingen från polisen har velat kommentera misstaget.

Polisen hänvisar i stället till att händelsen anmälts till polisens särskilda utredningar för granskning.


  • Publicerad:
    2020-10-26 15:35