UTRIKES I Rotterdam var det planerat att man vid 12-slaget på nyår skulle bjuda på en stor fyrverkeriuppvisning. På grund av hård vind tvingades man avblåsa fyrverkerierna men några driftiga personer bestämde sig för att rädda kvällen genom att bjuda människor på pro-vita slagord.

Trots att vädret inte samarbetade på nyårsafton skulle det sist och slutligen ändå bjudas på en slags show i den nederländska staden; både de som hade samlats på plats och de som följde med direkt via holländsk tv kunde se pro-vita budskap projiceras på Erasmusbron vid nyårsfirandet.

— Vi var väldigt chockerade, det här är väldigt fegt och inte okej. Jag tycker inte att sånt här borde vara möjligt i vårt samhälle, och speciellt inte i Rotterdam, sade ett ögonvittne till NL Times.

På bron kunde man läsa texter på både engelska och holländska. Ett av budskapen löd: ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för vita barn”, ett motto som vanligtvis kallas ”De 14 orden”. Andra budskap som projicerades var ”glatt vitt 2023”, ”white lives matter” och ”Svarte Petter gjorde inget fel”.

Det sistnämnda handlade om den holländska folkloristiska karaktären Zwarte Piet, eller på svenska Svarte Petter. Enligt NL Times refererar detta till vinterhögtiden då karaktären oftast porträtteras av vita skådespelare med så kallad blackface sminkning, vilket betyder att man målar hela sitt ansikte kolsvart för att efterlikna den förmodat afrikanske betjänten.

Användaren TheLightningStrikes publicerade ett klipp från direktsändningen i holländsk tv på Twitter.

Upprördhet bland de styrande

Rotterdams vice borgmästare Ronald Buijt var snabb att meddela sin anti-vita ståndpunkt till NL Times.

— Jag anser att budskapen som projicerades på bron ikväll var oförskämda och polariserande. Dessa människor förtjänar inte en sekunds uppmärksamhet. Rotterdam är en stad, en stad där alla är jämlika, berättade han för tidningen.

Trots att det i detta läge är oklart om något brott har begåtts så utreder polisen händelsen. Inledningsvis trodde man att aktionen utfördes från en båt. Snart meddelade dock en talesman för det inställda fyrverkerievenemanget till Allgemeen Dagblad att projiceringen utfördes från en lägenhet.

Polisen berättade för Dutch News att de hade sett bron lysas upp med orden ”gott nytt år” flera gånger under kvällen, och således inte fäste så stor uppmärksamhet vid texterna. Det var inte förrän nästa morgon de såg de pro-vita slagorden som hade visats på bron.

— Om vi hade vetat, hade vi hållit bättre koll på vilken lägenhet, förklarade polisens talesman