UTRIKES. Vladimir Putin stoppar sanktioner mot Georgien.

De ökade spänningarna mellan Ryssland och Georgien drog igång för några veckor sedan när en rysk parlamentariker besökte Georgien och våldsamma antiryska protester bröt ut.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallade upprinnelsen till samt själva protesterna för ”ytterligare ett exempel på resultatet av geopolitisk manipulering” av västmakterna i syfte att vrida Georgien ur den ryska intressesfären. Den nuvarande georgiska regeringen lovade också reformer i syfte att lugna ner de våldsamma protesterna. Bland annat kommer ett helt proportionellt valsystem att införas. Regeringen hoppas att förändringarna ska leda till ”en makt av europeisk standard”.

Spänningarna trappades upp ytterligare när en georgisk TV-reporter grovt förolämpade Rysslands president Vladimir Putin samt dennes föräldrar.

Under tisdagen röstade så det ryska parlamentet för sanktioner mot bland annat georgiskt vin, något som Putin dock motsatte sig.

— Jag vill inte sanktionera Georgien av respekt för deras folk, sa presidenten som också ansåg att den förolämpande TV-reportern inte ens var värd att bemöta.

Källa:
‘I wouldn’t sanction Georgia out of respect for its people’ – Putin


  • Publicerad:
    2019-07-09 20:05