Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ramaskri kring Katy Perrys skor – föreställer svart figur med stora läppar

Av Redaktionen, 2019-02-13
redaktionen@nordfront.se

USA. Artisten Katy Perry är känd för att propagera för rasblandning i sina videor. Nu anklagas hon själv för rasism.

Mainstream-media anklagar nu Katy Perry för ”rasism” på grund av skor hon burit från hennes egna klädkollektion ”Katy Perry Collections”. Skorna ska enligt media föreställa ett så kallat ”blackface”, vilket är  en form av teatersminkning vars syfte är att porträttera svarta människor på ett stereotypiskt sätt.

På skorna ses en svart figur med stora, röda läppar, vilket media tolkar som ”rasistiska nidbilder”. Trots att det är ”stereotypiskt” att porträttera svarta som svarta och med stora läppar, har media inga problem att själva göra den kopplingen trots att klädkollektionen inte alls utpekar någon folkgrupp. Exempelvis Aftonbladet konstaterar att det rör sig om en rasistiskt bild, medan ansvariga för klädkollektionen avvisar detta.

En talesperson för ”Katy Perry Collections” säger i en kommentar att designen är tänkt att utgöra modern konst och inte sprida hat och hets mot svarta figurer med stora läppar. På grund av mediastormen har klädmärket dock dragit tillbaka kollektionen.

Katy Perry är sedan tidigare känd för videon ”Bon Appétit” som propagerar för rasblandning och dekadens. Den visar bland annat hur Perry ”tillagas” av en mängd svarta och bruna händer. Videons sexuella budskapet är illa dolt bakom bisarra kannibalismreferenser.

Källa:
Katy Perry’s Fashion Line Under Fire for ”Blackface” Shoes


  • Publicerad:
    2019-02-13 05:30