INRIKES. Eleverna på Praktiska gymnasiet i Karlskrona fick tidigare i höstas äta kebab till lunch på grund av att skolan sagt upp avtalet med sin matleverantör. Nu har dock skolan ordnat ett nytt avtal med en annan leverantör till de ickevita elevernas stora förtret.

Tidigare i höstas sa Praktiska gymnasiet i Karlskrona upp avtalet med sin matleverantör på grund av höjda priser. Detta lämnade dem utan leverantör av skolmat vilket ledde till att de fick ta till nödlösningen att låta eleverna äta kebab på en lokal restaurang. Men efter höstlovet hade man fått tag på en ny matleverantör, något som irriterade många elever.

– Det är svensk husmanskost som bas. Vad man kan förvänta sig av klassisk skolmat. Sedan tillgodoser vi behoven så långt det går. Eftersom vi har många elever som är muslimer märker vi tydligt ut om det är nöt eller gris som använts i köttet. Sedan är det klart att det alltid finns de som vill ha något annat men jag tror också att många blev trötta på all kebab, säger Lotta Antman, skolans rektor.

Speciellt de ickevita eleverna klagar på den nya maten, och kräver att få äta mindre ”svensk mat”. Många protesterar även mot den nya maten, som består av så hemska rätter som bland annat lasagne, torskfilé och nötkorv, genom att äta på olika restauranger för egna pengar.

– Alla tycker inte om maten, det är inte vår typ av mat. Det är mest svensk mat och det är inte den typ av mat som vi fick äta innan. Utbudet har blivit mindre. Tidigare hade man mer att välja på, säger en elev vars ursprung man inte behöver fundera särskilt länge över.

Lotta Antman uppger även att elever tidigare klagat när det serverats husmanskost, men att hon själv är ”jättenöjd” med avtalet.

Källa:
Rasar mot skolmaten: ”Förr var det mer variation”


  • Publicerad:
    2017-11-14 18:20