FRÄMLINGSINVASIONEN. Afghaner har satt i system att vägra låta coronatesta sig vilket gör att Afghanistan inte tar emot sina medborgare som skulle ha skickats hem.

Afghaner i sin naturliga hemvist. Foto: Goosemountains (CC BY 2.0)

Utvisningar av invaderande rasfrämlingar från Afghanistan stoppas av nya skäl: Afghanerna har satt i system att vägra lämna covid-19-test.

Detta gör att främlingarna kan stoppa sin egen utvisning, för landet Afghanistan kräver att alla som kommer in i landet uppvisar negativa coronatest, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Majoriteten av dem som nu sitter i Migrationsverkets förvar låter sig därför inte testas, enligt gränspolisen, vilket är en medveten strategi för att de ska kunna tränga längre in i det svenska samhället.

Fyra personer som skulle utvisas till Afghanistan och som inte kände till regeln, hävdar nu att de lurats till att bli testade sedan PCR-testen som används vid covid-bestämning lett till att de inte diagnosticerats med covid-19.

Dessa fyra afghaner skulle egentligen ha flugits till Kabul i förra veckan. Men två av Kriminalvårdens medarbetare hade testats positivt för covid-19. Dessa personer hade varit i kontakt med annan personal och det ”gick därför inte att utesluta vidaresmitta”.

Gränspolischefen Patrik Engström har tidigare sagt till tidningen att afghanernas vägran att ta testen i praktiken innebär att de inte kan utvisas, eftersom coronatester är frivilliga.

Påstått vårdövergrepp
Två av afghanerna säger att de utsätts för vårdövergrepp genom att de när de sökt sig till vården för andra åkommor, fått en bomullspinne uppkörd i näsan av en sjuksköterska.

— Jag visste inte vad det var som hände eller vad hon gjorde. När jag efteråt frågade sade hon att det var ett coronatest, säger en av afghanerna till SvD.

Ombud för de asylsökande afghanerna som vill att de ska få stanna har skrivit en skrivelse riktad till Migrationsverket och Polisen i vilket hävdas att afghanerna är tvingade att ta coronatest, fast detta är frivilligt.

Personalen på förvaret [har] sagt att de måste gå med på ett test, annars skulle de tvingas till det.

Dagen efter skrivelsens inlämnande, upprättade Engström en anmälan om tjänstefel, eftersom det är förbjudet att tvinga människor att lämna coronatest. Engström beslutade också att stoppa utvisningen av de afghaner som utsätts för vårdövergreppen.

— Sjuksköterskan är skyldig att tydligt förklara att det är ett frivilligt test, säger Engström som påpekar att det finns tolkar på förvaret som kan översätta svenskan till de asylsökandes främmande språk.

På sociala medier är många så kallade Sverigevänner upprörda över att man inte tvingar asylsökande att coronatesta sig, dels för att man inte vill ha in mer smitta i Sverige, dels för att lagen medger att man kan sätta i system att slippa utvisning, så som nu görs på grund av Afghanistans hårda coronaregler


  • Publicerad:
    2020-12-24 13:20