INRIKES Regeringen har gett besked om nya storsatsningar på försvaret. 2 procent av BNP ska nu gå till det militära försvaret.

Under torsdagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff där hon meddelade nya satsningar på försvaret. Enligt Andersson beror satsningen på utvecklingen av konflikten i Ukraina.

— Vi är mitt uppe i den största militära upprustningen sedan 1950-talet, säger statsministern och fortsätter:

— Anslaget ska öka till två procent av BNP och vi ska nå dit så fort som det är praktiskt möjligt.

Exakt hur detta ska finansieras är ännu oklart, men två procent av BNP är grundkravet för att gå med i Nato och även om Magdalena Andersson nyligen gett besked om att ett Nato-medlemskap i dagsläget inte är aktuellt kan detta röra sig om ett sätt att underlätta för en sådan utveckling i framtiden.

— Vi måste också se till att hitta en stabil och solidarisk finansiering av utbyggnaden. Den måste vila på en stabil grund för att vi ska kunna ha ett tryggt försvar, säger Andersson.  

Enligt regeringen ska pengarna inte heller tas från andra poster i statsbudgeten. Därmed antyder man att det framförallt är skattehöjningar som ska finansiera satsningarna.

— Många människor kommer att påverkas, vi måste alla nu ställa in oss på att vi ska göra vår del av att stärka Sverige. Vi kommer att få se mer av det svenska försvaret under de kommande åren från norr till söder över hela vårt land, säger statsministern, som beskriver det man vill bygga som ett ”folkförsvar”.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog på pressträffen. Han förnekar att satsningen på 2 procent av BNP skulle vara en signal specifikt till Nato.

— Det här är en markering mot omvärlden. Ryssland och dess regim hotar hela säkerhetsordningen och med anledning av det säkerhetspolitiska läget har regeringen tagit initiativ till förhandling i försvarsberedningen, säger han.