INRIKES. En ny klädskatt som kommer att göra både kläder och skor dyrare planeras av regimen att införas under 2022.

Januaripartierna är överens om en ny klädskatt som ska införas under 2022. Foto: Pikist (Public Domain).

Regimen arbetar nu på att införa ännu en skatt, nämligen skatt på kläder och skor. Trots hård kritik går man vidare med den nya skatten – en kemikalieskatt som motiveras av ”miljöskäl”.

Den nya skatten påstås införas för att motverka giftiga kemikalier i tillverkningsprocessen. Trots regeringens bedömning att nästan 84 procent av produkterna helt saknar dessa kemikalier så ska skatten ändå tillämpas på samtliga kläder och skor.

Enligt utredningen ”Skatt på modet” kommer en jacka att bli runt 50 kronor dyrare än idag.

Förslaget har varit ute på remiss men regeringskansliet arbetar vidare med sitt förslag.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna – partierna från den så kallade Januariöverenskommelsen – var alla överens om att införa den nya klädskatten från april år 2021, men på grund av coronainfluensan kommer den inte att införas förrän 2022.

Enligt Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko, kommer den nya skatten att slå även mot företag som inte ens använder de kemikalier man vill få bort:

— Man beskattar företag som inte ens använder de kemikalier man vill få bort, sa Tall, generalsekreterare på Teko tidigare i oktober till Dagens industri.

En straffskatt utan verklig miljönytta”, kallar Philip Thunborg, näringspolitisk expert på Företagarna, den nya klädskatten.

Enligt ett debattinlägg av Thunborg i Expressen kan skatten komma att resultera i runt 700 färre företag i branschen och påskynda nedläggningen av runt 100 företag.


  • Publicerad:
    2020-10-19 13:45